Miskolci Egyetem Tavaszi Fesztivál

2024.04.26. 12:01

Miskolcon lép fel a fiatal tehetség

A nemzetközi színpadokon is sikeres Ránki Fülöp zongoraestje színesíti a Miskolci Egyetem Tavaszi Fesztiváljának műsorát.

Gárdonyi Edina

Ránki Fülöp zongorista hétfőn este lép fel Miskolcon

Fotó: MW

A fiatal zongoraművész – aki hároméves korában, hallás után kezdett zongorázni – már Európa és Ázsia több országában is fellépett, szólistaként pedig olyan hazai zenekarokkal szerepelt, mint a Nemzeti Filharmonikusok, a Concerto Budapest, a Győri Filharmonikus Zenekar vagy a Pannon Filharmonikusok. Rendszeresen koncertezik szüleivel, Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészekkel is. A Miskolci Egyetem Tavaszi Fesztiválján április 29-én (hétfőn) 18.00 órától találkozhat vele a közönség a miskolci Zenepalota Bartók-termében. A zongoraestre a belépés díjtalan. 

– Úgy állítottam össze ezt a programot, hogy két Ravel- és két Liszt-művet párosítottam egymással olyan elrendezésben, hogy két Ravel-szerzemény között foglal helyett két Liszt-mű és az egyes párok nem zenetörténetileg ugyan, de szorosabb kapcsolatban vannak egymással – mondta el Ránki Fülöp a hétfői est programjával kapcsolatban.
Megosztotta portálunkkal, hogy mi köti össze az egyes darabpárokat: a műsort Ravel Nemes és érzelmes keringői nyitják, ez hét keringőből és egy epilógusból áll, amelyben az epilógus is keringőritmusban van, melyben az előző tételek felidéződnek homályos emlékképekként. Ezt követi majd Liszt Négy elfelejtett keringője, amelyek különálló keringők, viszont légiességükben mind a négy rokonítható a Ravel-darabokkal, így nagyon szépen kapcsolódnak egymáshoz.
Nem ennyire közeli módon, de szintén kapcsolódik a következő Liszt-sorozat, a Consolations – Vigasztalások – amely költői kis darabokból áll, a műsort záró Ravel-művel, ami a három tételből álló Gaspard de la nuit, amelyet Bertrand francia költő azonos című versciklusának három tételére írt Ravel úgy, hogy a zene hűen követi a költeményben foglaltakat. Ez gyönyörűen összeköti ezt a darabpárt is – zárta gondolatait a zongoraesttel kapcsolatban a művész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában