Jelölték...

2024.04.23. 11:30

Az Év Múzeuma lehet a miskolci Herman Ottó Múzeum? (fotók)

Május 25-én, Budapesten derül ki az eredmény a Múzeumok Majálisán: a Herman Ottó Múzeum jelölti státuszba lépett a 2024-es Év Múzeuma pályázaton.

Interaktív kiállítás a Múzeumok Éjszakáján

Fotó: MW

A miskolci múzeum idén ünnepelte fennállásának 125. születésnapját. A szülinapi torta mellé az lenne a legszebb, ha az intézmény idén megkapná az Év Múzeuma Díjat: május 25-én, Budapesten derül ki az eredmény a Múzeumok Majálisán, hogy ez sikerült-e. A Herman Ottó Múzeum ugyanis jelölti státuszba lépett a 2024-es Év Múzeuma pályázaton.

No de mi kell ahhoz, hogy egy intézmény elnyerje az Év Múzeuma díjat? Mint megtudtuk, az elismerést az a muzeális intézmény kapja, amely a megújulás, a gyűjtemény menedzsment, az ismeretátadás és hozzáférés, a szolgáltatások és a társadalmi felelősségvállalás területei közül legalább háromban kiemelkedő változást ért el a Pulszky Társaság-Magyar Múzeumi Egyesület bírálóbizottsága szerint.

Javasolták a díjra

A Herman Ottó Múzeumot a díjra Nagy Magdolna, a Pulszky Társaság Múzeumandragógiai tagozatvezetője javasolta. Az indoklás szerint a miskolci intézményt a dinamikus növekedés és fejlődés jellemzi egyszerre több területen is. Az infrastrukturális fejlesztés révén a múzeum új épületekkel gazdagodott: kétszintes kilátótérrel bővült, hogy helyet adjon a Képtárnak. (Az új képtárat április 29-én, hétfőn adják át ünnepélyesen – a szerk.) A főépület földszinti fogadóterme is megújult.

Mint megtudtuk, a szakmai munka gőzerővel halad: összesen 30 pályázatuk futott 2023-ban. A Herman Ottó Múzeum ismét együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetemmel, így lehetőség nyílik az egyetem múzeumszakmai képzésében történő szerepvállalására.

A Herman megújult múzeumpedagógiai csapata szintén szép sikert aratott: elnyerte a Múzeumok Őszi Fesztiválja Arany Süni Vándordíját, és több fontos esemény szervezője vagy társszervezője volt. Ilyen például a X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia, a IX. Északkelet-Magyarországi Regionális Régészeti Konferencia és a Miskolci Grafikai Triennálé.

Mindemellett kiemelt jelentőséget lát a társadalmi felelősségvállalásban. Rendezvényeket szerveznek az idősek számára, és a Kultúrkoffer programjával elviszik az iskolákba a múzeumpedagógiai foglalkozásokat, hogy szélesítsék a kultúrához való hozzáférés lehetőségét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában