Könyvbemutató

2023.12.06. 08:00

Egy elképzelt világot tár elénk a korábbi youtuber

Balogh Tibor Imádkozó kódok című sci-fi könyvét mutatják be a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban.

Répássy Olívia

Balogh Tibor szerint a mesterséges intelligencia miatt a történetben számos hittel és erkölccsel kapcsolatos kérdésre is válaszolnia kell az embereknek

A korábbi youtuber politológus végzettsége után immár elsőkönyves író. A Miskolci Egyetem első Esélyért díjas egykori diákja ma már kommunikációs vezetőként dolgozik, amiért 2021-ben Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült. Az Imádkozó kódokat a könyv szerkesztőjével, Hangácsi Zsuzsával közösen mutatják be december 6-án, szerdán délután fél 5-kor.

Lebilincselő vallási sci-fi eposz

A történet a távoli jövőben egy szétszakadt világban játszódik, ahol az emberiség feldúlta a világot, és a kihalás szélére került, halhatatlanságáról és technológiai képességekről álmodik. Ezek ütköznek emberi mivoltuk lényegével. A Föld utolsó városa, Leviatán a remény bástyájaként jelenik meg. Falai között két egymással ellentétes csoport küzd: a kiborgok, akik az örök életet keresik a fejlett kibővítések révén, és a szakadárok, akik az életük árán is védik emberségüket, és vágynak arra, hogy visszatérjenek eredeti állapotukba. 

A város rejtélyes világában az emberek mellett különféle mesterséges lények laknak, köztük a főszereplő, Rabbi. A vallásos robot léte áthidalja a szakadékot a spirituális és a mechanikus között a remény és a lelki megnyugvás szimbólumaként. Lenyűgözően mutatja be az emberi vágyat, hogy rendhagyó módon kapcsolódjon az istenihez. A szerző szerint ő morális iránytű a könyvben.

Az ideológiák ütköztetése

Balogh Tibor szerint a mesterséges intelligencia miatt a történetben számos hittel és erkölccsel kapcsolatos kérdésre is válaszolnia kell az embereknek. "A könyv kiadásával az volt a célom, hogy egy érdekes felvetésről beszéljünk. Az alapkérdés, hogy emberként halandók maradjunk vagy legyünk halhatatlanok, de kiborgként. Bár a tudományos részéhez nem értek, mégis hiszem, hogy a valóságban a hit egy emberi alaptapasztalat. Sem a gép nem fog tudni emberként gondolkozni, sem az ember nem fog tudni soha gépként létezni. A könyv azonban más, ott ezek keveredésétől érdekesebb lett a történet. Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a sci-fit, az elméleti kérdéseket és az erkölcsi dilemmákat, de azoknak is, akik csak egy izgalmas történetet akarnak elolvasni."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában