Programok

2023.06.08. 20:00

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét Miskolcon (fotók)

Íróival, költőivel a vármegyeszékhely is gazdagítja a könyvek sorát és népszerűsíti az olvasás szeretetét.

Detzky Anna

Gur Péter Attila, Pálfi Erika, Ferenczik Adrienne a nyitónap egyik programján

Fotó: Vajda János

A 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok megnyitóját Miskolcon 2023. június 8-án, pénteken délután az Erzsébet téren tartották.

A szakadó eső ellenére sokan eljöttek erre az ünnepélyes alkalomra.

Elkezdődött a könyvhét Miskolcon. Fotó: Vajda János

Hobóval kezdődött a könyvhét

A ünnepélyes megnyitót Földes László Hobó és Turczi István beszélgetése követte a MAB Székházban, Miért szeretjük a magyar irodalmat? címmel. A könyvhét a városban június 10. szombatig tart a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár szervezésében. További sztárfellépők a Miskolci Dixiland Band és a Számadó Zenekar lesznek.

Supka Géza író, történész, művészettörténész, publicista vetette fel először a Könyvnapok gondolatát ráadásul itt Miskolcon 1927. május 19-én a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének közgyűlésén” – ismertette Turczi István Prima Primissima díjas költő, aki megnyitotta az 94. Ünnepi Könyvhetet Miskolcon, majd hosszan az alapítót idézte.

Ezzel a jelképesen kinyitott könyvvel, füzettel, ami a kezemben van nyitom meg a 94. Ünnepi Könyvhét miskolci programsorozatát. Kívánom, hogy sose felejtsük el, hogy a nagy művek mindig a végeken születnek, itt, ahol élünk.

Az olvasás máig fontos

A könyv az emberiség kollektív tudásának adathordozója, ezért bűn elégetni.

„Akárhány helyen fordulok meg a vármegyében, nagyon ritkán találkozom olyan eseménnyel, amely ennyi ideig kiállja az idő próbáját. Ha jobban belegondolunk, akkor ez talán nem is annyira meglepő, hiszen a könyv a kultúra egyik első számú és talán legfontosabb terméke” – mondta köszöntőjében Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke. 

„Az, amit az ókorban tekercsekre, vagy agyagtáblákra véstek, a középkorban pergamenre írtak, vagy kódexekben őriztek, hogy azután Guttenberg találmányának köszönhetően könyvekben terjeszthessenek, nem más, mint az emberiség kollektív tudása valójában mindenről. Nem véletlen, hogy társadalmi konszenzus van a könyvégetés tilalmáról, hiszen minden könyv, ami megsemmisül, olyan, mintha a gondolat szabadságát vetnénk tűzre. Nyilvánvaló tény, hogy az ember gondolkodását az olvasás csiszolja, látókörét bővíti, szókincsét az gyarapítja. Azonban a 21. századra a civilizált társadalmak elsődleges információs forrása az internet lett és a hírportálok cikkeire annál többen kattintanak rá, minél rövidebbek. Kívánom, hogy a könyv és az olvasás fontossága kapja meg azt a méltó hangsúlyt legalább itt az Ünnepi Könyvhéten, amelyet a szervezők célul tűztek ki maguk előtt.”

A kultúra éve van Miskolcon

Az olvasás műveltséget ad és segít eligazodni a világban.

„Vekerdy Tamás szerint az olvasás, ha élvezettel teszik, segít túlélni és segít átélni. Abban a világban, ami egyre inkább elszemélytelenedik, világjárvány és háborús helyzetek nehezíti az életünket és a mindennapi megélhetés nehézségeivel kell, hogy szembesüljünk, nagyon fontos a túlélés. Viszont az olvasás ennél valójában sokkal több” – jelentette ki Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere. 

„Az olvasás valójában öröm és az elme, az ész és a műveltség, a könyv illatának és a vers szépségének az ünnepe. Az olvasás egyben gondolkodás, az írás pedig beszéd is Babits szerint, amivel magam is egyetértek. Amikor olvasunk, pallérozzuk és felvértezzük magunkat a világ nehézségeivel, az álhírekkel és becsapással szemben. 2023 Miskolcon a kultúra éve. Nagy örömmel vagyok itt önök között az olvasás és a könyv ünnepén, abban a városban, ahol egyébként Szabó Lőrinc, vagy Dajka Gábor született, megihlette József Attilát és Fecske Csaba, vagy a közelmúltban tragikusan elhunyt Kabai Lóránt otthona.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában