Tavaszi fesztivál

2023.04.04. 20:37

Sok zenével köszönt be a tavasz az egyetemre -videóval!

Húsvéti hangversennyel indult kedden a II. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál. Az est sztárvendége Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, világhírű operaénekes volt, akinek az előadásában Joseph Haydn egyik korai műve, a Missa brevis csendül fel. Közreműködött a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának szimfonikus zenekara, vonós zenekara, vegyeskara, rézfúvós együttese és szaxofon együttese.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Húsvéti hangversennyel kezdődött kedden a II. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál, melyen Miklósa Erika világhírű operaénekes lépett föl. A zenei programsorozat május 24-éig tart, és 12 koncertet kínál az érdeklődőknek változatos műfajokban.

– Folyamatosan rendezett az elmúlt években a Miskolci Egyetem hangversenyeket, de tavaly jött az az ötlet, hogy legyen a városban egy olyan komolyzenei fesztivál, ami hasonló a többi művészeti fesztiválhoz – mondta portálunknak dr. Széplaki Zoltán, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának dékánhelyettese.

– Elsősorban komolyzenei hangversenyekre gondoltunk, de célunk volt, hogy a fesztivál sok más zenei területet is felöleljen. Tavaly például könnyűzenei és népzenei estet is rendeztünk, az idén pedig a közönség hallhat például filmzenéket. Ezúttal külföldi zenészek is érkeznek Miskolcra, Szingapúrból, a Felvidékről, Németországból és Spanyolországból – sorolta a dékánhelyettes. 

 Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon is.

Verseny furulyásoknak

Mint mondta, már az első tavaszi fesztiválnak is nagy sikere volt, de akkor még keresgették a módját, hogyan tudnának minél több embernek feledhetetlen zenei élményt szerezni. Óriási sikert hozott például a kar fúvószenekarának koncertje. Akkor sok programot terveztek rövid időn belül, most azonban közel két hónapon át várják a közönséget a különböző hangversenyekre. Így a közönségszervezés is könnyebb, és működőképesebb az egész rendezvény. Az idei koncertek többsége ingyenes, csak öt előadásra kell jegyet váltani jelképes áron, mindössze ezer forintért. A fesztiválnak két fontos helyszíne lesz, a Miskolci Egyetem díszaulája és a Zenepalota Bartók terme. – Hirdettünk egy országos furulyaduó-versenyt, ami nyilvános lesz. Május 20-án egész nap, folyamatosan lépnek föl a versenyzők, akik a közönségnek igazi koncertélményt nyújtanak. A részletes program megtalálható az egyetem és a kar honlapján, közösségi oldalán, de a fesztiválnak van külön közösségi oldala is, II. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál címen. Ezeken a felületeken mindenki megtalálhatja a koncertekkel kapcsolatos részletes tudnivalókat – tette hozzá dr. Széplaki Zoltán.

A fesztivál következő koncertje április 12-én lesz este 7 órától a Zenepalota Bartók termében. Berlinből érkezik Tarkövi Gábor trombitaművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában