Óda 2.0

2023.04.11. 17:06

Félmillió forintot ért a vers

Jelentős érdeklődést váltott ki a Lillafüred Alapítvány ódapályázata: 127 jeligével ellátott pályázat érkezett a felhívásra.

PN

A díjazottak, a díjalapító és a zsűri képviselői a keddi díjátadón

Fotó: Ádám János

A legjobbakat kedden, a magyar költészet napján a lillafüredi Palotaszállóban értékelték. Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze fel is olvasta ezeket. Az első helyezett Varga Éva szobrászművész alkotását kapja és fél millió forint jutalmat. A második és harmadik helyezett az oklevél mellett Seres László festőművész értékes grafikáját vihette haza. Az első tíz pályamű megjelenik a Miskolcon szerkesztett Műút folyóirat digitális mellékletében, a Dűlőben.

Mindent elsöprő érzelmi hőfok

A Lillafüred Alapítvány felhívására az óda műfajában kellett alkotniuk a jelentkezőknek. A magyar irodalom remeke, József Attila Lillafüreden született szerelmes verse, az Óda adta az ihletet. A díjátadó ünnepségnek otthont adó Palotaszálló a hely, ahol egykor József Attila villámcsapásszerűen találkozott az Óda ihletét adó múzsával, Marton Márta művészettörténésszel. A létesítmény vezetője, Borda Krisztina, mint társszervező köszöntötte az egybegyűlteket, elmondva „ez a hagyományteremtőnek tervezett rendezvény meglepetést okozott, hiszen a vártnál nagyobb érdeklődést hozott”.

„A pályázat ötlete azért született, mert kíváncsiak voltunk, vajon lehet-e ebben a ma kevéssé használt műfajban, korunkban, efféle inspirációval alkotni?” – mondta Zemlényi Attila költő, a Lillafüred Alapítvány irodalmi szekciójának vezetője, a zsűri tagja. Majd hozzátette: az egész országból érkeztek pályázatok, több mint száz alkotó tollából. Voltak, akik több írást is küldtek. „Az Óda a sóvárgásról szól, a konkrét szerelmi vágyról, és amit József Attila érzett ezen a mesés helyszínen, az mindig aktuális, tehát a motiváció sem múlhat el. Az a cél, hogy újra játékba hozzuk a teret, a Palotaszállót a függőkerttel, vízeséssel, csónakázó tóval... ...és ebben a mesevilágban újragondoljuk az Ódát, azt, amit ez a kataklizma jelent, éltessük annak radikális antik műfaját, ami elsöprő érzelmi hőfokot kíván…!” - tette hozzá Zemlényi Attila.

Az első helyezett, Halmai Tamás videóüzenetet küldött. Varga Éva szobrászművész alkotását kapta és fél millió forint jutalmat. A második – egykori kollégánk – Bájer Máté második helyezést ért el, harmadik Csobánka Zsuzsa Emese.

"Én azt próbáltam összegezni, hogy most hol tartok az életemben, milyen gondolatok azok, amik engem megfognak. Jelenleg a gyermekvállalás áll az életem fókuszában. Ez adta gyakorlatilag az allegóriát.”

A díjátadó részeként a résztvevők felkeresték a József Attila szobrot, ahol a Varga Éva mesélt az alkotás születéséről. „A táj szépségét befogadó helyzetben ábrázoltam a költőt és szó szerint követtem a vers sorait, azért is van behunyva a szeme, mert átadja magát a táj szépségének és a levegő frissességének. És, ha jól megnézik, a talapzaton egy nő árnyéka rajzolódik ki, szinte felsejlik.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában