Koncert

2023.01.24. 11:00

Borsodról is énekel a Belga

A Belga zenekar január 27-én lép a miskolci Helynekem színpadára, ahol valószínűleg elhangzik majd a Helló BAZ megye című Belga blues is.

A Bëlga egy magyar könnyűzenei együttes, amely 1998 tavaszán alakult Budapest XVII. kerületében. A csapat alapító tagjai: Bauxit, Még5lövés és Tokyo, mindannyian A Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatói voltak - írja a wikipedia.org. A Tilos Rádió egyik műsorában találkoztak, ahol megismerték DJ Tituszt és Sickratmant. 2003 tavaszán Sickratman és Lord Cursor elhagyta a csapatot. Az első fellépésük a Pepsi Sztárcsináló című tehetségkutató műsorban volt, ahol egészen a döntőig jutottak el az Ovi című számukkal. A 2002-ben megjelent Majd megszokod című album hozta meg az ismertséget a csapat számára, az album egyik dala, a Nemzeti hip-hop a nacionalista nézeteket kifigurázó szövegeivel híresült el, de az Ovi, A gyaloglás vége és a Kalauz is sikereket ért el. A 2004-ben megjelent Jön a Gólem! című album kicsit poposabb hangzású, mint elődje, amely aranylemez lett. 2005 októberében megjelent a csapat harmadik, dupla albuma, ami a Bokorpuszta, illetve a Zsolti a béka címeket viseli. Érdekesség, hogy a Bokorpuszta felnőtteknek, a Zsolti a béka gyerekeknek készült.

2007-ben látott napvilágot a következő Bëlga-album, a Zigilemez. 2008. november 15-én jelent meg hatodik albumuk, az Élő 2008, amely 21 koncertfelvételt tartalmaz. 2010-ben négy albumuk jelent meg. Az első, politikai témájú március 5-én jelent meg, és az Arany nevet kapta; a második, „oktatási segédanyag” címe Platina, április 1-jén jelent meg. A harmadik album, amely „hagyományos” Bëlga-dalokat tartalmaz, a Gyémánt címet viseli, május 5-én jelent meg. A negyedik album a Farost címet kapta, 2010. június 4-én jelent meg. Mind a négy album letölthető ingyenesen az együttes honlapjáról – a csapat már a kezdetektől támogatja a szabad zenemásolást. 2012 decemberében megjelent a Stég FM 84 című album, ezt követte 2013-ban a Sanyi című lemezük. Emellett 2012 óta a csapat egyes számait a Bandcamp-oldalán teszi elérhetővé. 2015 márciusában a Szerelmes vagyok című dalt 10 éves jubileumára 14 nyelvre fordították le. Ugyanebben az évben jelent meg Disco! című nagylemezük, amely a későbbiekben aranylemez lett. A lemezen található Rendőrmunka című dalhoz készült remixeket 2017. január 9-én adták ki Rëmixrazzia címmel. December 6-án jelent meg Csumpa című albumuk. 2019. január 20-án jelent meg Huszonëgy című EP-jük, melyben az együttes alakulásának huszonegyedik évfordulója alkalmából mondanak köszönetet. 2021. május 28-án megjelent az együttes Karnevál című albuma, mely a korábbiakkal szemben nemcsak CD-n és a streaming szolgáltatók kínálatában vált elérhetővé, hanem kazettán is megvásárolható volt, korlátozott számban. A zenekar január 27-én lép a miskolci Helynekem színpadára, ahol valószínűleg elhangzik majd a Helló BAZ megye című Belga blues is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában