Üzen a múlt

2022.09.10. 17:53

Böngéssze két évtized moziplakátjait!

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyűjteményéből válogat a Művészetek Háza tárlata.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Egy jó program vasárnap délelőttre? Mesemozi a gyerekekkel, 3 forintos belépődíjjal? A Heves Iván Filmklubban? Az megvan, hol a Hevesy? 

Hol volt.

A programot a CineFest szombaton nyílt kiállításának egyik plakátja reklámozza a Művészetek Háza galériájában, Miskolc nemzetközi filmfesztiválja idején. A múltidézésben részt vett Bíró Tibor fesztiváligazgató: a városban a most megidézett korban - a hatvanas-hetvenes években, nem lévén konkurenciájuk a szórakoztatásban - még közel húsz mozi működött. 

Sűrű kínálatukról tanúskodik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár helytörténeti gyűjteményéből válogató tárlat. Például 1970. novemberében a Hevesyben tartott sajtóvetítéseken az újságírók egyebek között a Rómeó és Júlia című olasz filmet, vagy a Királyi vadászat címmel forgalmazott csehszlovák alkotást is megtekinthették, hogy a másnapi lapszámokban ajánlhassák a néznivalót a hírekre kíváncsi olvasóközönségnek. Ebben az időben még filmesztétikai tanfolyamokat is tartottak ugyanitt, középiskolások számára - például Kovács András Nehéz emberek című filmjével segítve a filmművészet értékeinek felismerését.

A könyvtár egyébként 7 ezer plakátot őriz, ezek javát digitalizálva, saját honlapján kereshetővé téve - erre Varga Gábor igazgató emlékeztetett. 

A Művészetek Háza galériájának emeleti szintjén mostantól állandó kiállítás is látogatható, ez valójában a CineFest életműdíjasainak emlékfala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában