Tardona

2022.03.11. 16:00

Felélénkül a község kulturális élete

Tardona önkormányzata a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiumának pályázatán nyert forrásból hagyományőrző programokat szervez.

AB

Forrás: Olvasónktól

A pályázat keretében lelkes és tehetséges helyi iskoláskorú gyermekekből megalakult a Tardonai Jókai Színjátszó Kör, Pálné Tóth Veronika drámajáték-vezető pedagógus irányításával. Mint az Észak-Magyarország megtudta, első fellépésük a fonóházi előadáson volt, ahol a Tardonai Kulturális Egyesület felelevenítette a fonóház szokáskörét, a Jókai Színjátszókör pedig a fonóház farsangi szokását, az Angyal Bandi című betyárjáték előadásával. A rendezvényen bemutatták a fonást, amelyet működő guzsalyon próbálhattak ki az érdeklődők, valamint kézműves-foglalkozás keretében régi korokat idéző rongybabák is készültek. 

 

– Február végén az általános iskolák felső tagozatosai számára Jókai Mór Prózamondó Versenyt hirdettünk, kizárólag az író műveiből. A rendezvény szintén az NKA Közművelődés Kollégiuma támogatásával valósult meg. A versenyen két kategóriából kerültek ki a díjazottak, akik osztálykirándulást nyertek Tardonára, ahol részt vehetnek a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház múzeumpedagógiai foglalkozásán és egy kis kirándulással összekötött szalonnasütésen. A prózamondó versenyen szintén fellépett a színjátszókör, és kézműves-foglalkozással is készültünk arra az időre, amíg a zsűri tanácskozott – mesélte Pál Lilla néprajzkutató, muzeológus, a polgármesteri hivatal turisztikáért és kultúráért felelős referense. 

Március 14-én ünnepélyesen megnyílik a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház

– Pál Lilla

 

– Március 14-én 13 órakor ünnepélyesen megnyílik az előbb említett Jókai Mór Emlékszoba és Tájház, ami egy pályázatnak köszönhetően újult meg, a kiállítási anyaga aktualizálásra, konzerválásra került. A belső munkálatok elkészültek, így előzetes bejelentkezést követően a megnyitó után lehetőség lesz a látogatásra. Bizonyos külső munkálatok még a tavaszi időszakban készülnek el. A megnyitórendezvényen szintén fellépnek a fiatalok, és velünk lesz a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület is – folytatta. 

 

Várható programok 

 

– A 2022-es évben ezek mellett sok-sok kulturális rendezvénnyel készülünk. Idén először megtartjuk Tardonán a Népviseletek Napját április 24-én, készülünk május 1-jén a tájház udvarán májusfaállítással, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján trianoni megemlékezést tartunk, június 25-én a Múzeumok Éjszakájára rendezünk kulturális rendezvényt, július 2-án falunapot tartunk, augusztus 20-án kulturális napra készülünk, szeptemberben szüreti felvonulást tartunk, megemlékezünk majd október 23-án az 1956-os forradalomról, december 18-án pedig karácsonyi műsorral készülünk, a rendezvényen Jókai Melyiket a kilenc közül? című művét adja elő a Jókai Színjátszó Kör – avatta be az Észak-Magyarországot Pál Lilla. 

 

– Aki figyelemmel szeretne minket kísérni és szívesen részt venne a rendezvényeinken, figyelje a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház, valamint Tardona Község Önkormányzatának Facebook-oldalát, ahol minden aktuális közelgő eseményről részletes információkat, programleírást láthatnak, illetve a megtartott rendezvények bemutatóit is megtekinthetik – hívta fel a figyelmet.

 

(A borítóképen: A Tardonai Jókai Színjátszó Kör)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában