program

2021.12.01. 12:00

Kiállítás a zsidó örökségről Tokajban

Akik nem csak a kiváló borokért keresik fel a várost, azoknak idén még két kulturális programot kínál a Bormúzeum.

Bacsó István

Forrás: bormuzeum.eu

A handlétól a Grand Caféig címmel időszaki kiállítás tekinthető meg a Világörökségi Bormúzeumban.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása az 1867–1918 közötti időszakot öleli fel, és egy-egy kiemelt portrén keresztül mutatja be a kereskedelem és a vendéglátás területén Tokajban és a Hegyalján tevékenykedő zsidó családok felemelkedését a magyar ipar legjelentősebb tagjainak sorába. A tárlat anyagát a tokaji Glück Gábor családi örökségéből egy pénztárfiókkal egészítették ki, amely közel 100 éven keresztül vándorolt a család különböző üzleteiben. Gondoltak a kisebbekre is, tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a gyerekek most éppen a Szent András havának (november) jeles napjaihoz kötődő népszokásokkal és hagyományokkal. Interaktív foglalkozásokon eljátsszák többek között a hónap szentjeinek (Márton, Erzsébet, Katalin, András) legendáit, megtudhatják, miért eszünk Márton-napon libát, és megfejthetik a titkát annak, hogy az ősszel betakarított termények mely állatoknak biztosítják a téli élelmet.

A program részeként kézműves,foglalkozás keretében a 4–10 éves korcsoportokkal papír Márton-lámpást készítenek, a 10–18 éves korú résztvevők pedig gyertyát márthatnak és zabkekszet készíthetnek. További információ a Bormúzeum honlapján található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában