Cannes-i Filmfesztivál

2021.07.18. 09:00

Siker A feleségem története

Hivatalos versenyprogramban indulhat a fesztivál fődíjáért Enyedi Ildikó filmje.

Váró Kata Anna

Hungarian director Ildiko Enyedi (L) and Dutch actor Gijs Naber pose during a photocall for the film "A Felesegem Tortenete" (The Story Of My Wife) at the 74th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on July 15, 2021. (Photo by Valery HACHE / AFP)

Fotó: AFP

Mindig ünnep, ha hazai alkotó szerepel a világ első számú filmfesztiváljának a programjában, az pedig különösen nagy szó, ha a hivatalos versenyprogramban indulhat a fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért. Idén a jelentős hazai és nemzetközi sikereket elért Testről és lélekről című film alkotója, Enyedi Ildikó kapott meghívást a cannes-i hivatalos versenyprogramba A feleségem története című Füst Milán-adaptációval. A francia–német–magyar kopro­dukcióban készült alkotásban a franciák egyik első számú kedvence, Léa Seydoux alakítja a főszerepet a holland Gijs Naber és a francia színész/rendező Louis Garrel oldalán. A nagyszabású, három­órás játékidejű kosztümös alkotás hét fejezetben meséli el egy tengerészkapitány és felesége megismerkedésének és viharos házasságának történetét. A viharedzett tengeri medve és a szép fiatal feleség gyanakvással és féltékenységgel mérgezett viszonya több helyszínen és nyelven, gyönyörű képekben elmesélve bontakozik ki előttünk.

Hosszan tapsolt a közönség

A 14-én este megtartott premiert az ünnepélyes bevonulás előzte meg, ahol a magyar rendezőnő és stábja is pózolt a fotósok sorfala előtt a fesztiválpalota lépcsőihez vezető vörös szőnyegen, hogy a lépcsősoron felérve fogadják a fesztivál vezetőinek üdvözlését. A film után hosszan tapsolta és ünnepelte a közönség a meghatódott stábot. Némi üröm az örömben, hogy a film sztárja, Léa Seydoux pár nappal hamarabb covidos lett, így mindenki érdekében úgy döntött, hogy lemond az idei fesztiválon való részvételről.

Az ünneplésre a július 14-i tűzijáték tette fel a koronát. A tengerről fellőtt káprázatos tűzijáték remekül látszott a palota hídjáról, és méltón zárta volna az estét, ha nem lett volna aznapra még egy versenyfilm a sajtósok számára a programban, így a tűzijáték elcsendesedésével újra a palota egyik vetítőtermébe vettem az utam. A vetítésről kilépve pedig már fél egy is elmúlt, de még mindig rengeteg estélyibe és szmokingba öltözött fesztiválozó és ünneplő volt a Croisette-en és Cannes utcáin.

(A borítóképen: Enyedi Ildikó és Gijs Naber Cannes-ban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában