Fesztivál

2021.07.08. 16:00

Harmincévesen szuperprodukciókkal jubilál idén a Zempléni Fesztivál

Augusztus második felében várja a komolyzene iránt érdeklődőket a hagyományos zenei rendezvénysorozat.

Bódisz Attila

20190809 Sárospatak fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Komolyzenei koncerttel megkezdődött a 28. Zempléni Fesztivál Sárospatakon. fotón: A Budafoki Dohnányi Zenekar, akiket Hollerung Gábor vezényelt

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Negyven helyszínen, mintegy hetven programmal várja a közönséget a jubileumi, harmincadik Zempléni Fesztivál augusztus 13-a és 22-e között – hangzott el az eseménysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón kedden Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára megújult épületében. Turjányi Miklós fesztiváligazgató elmondta: állandó és új támogatóiknak köszönhetően körülbelül ugyanabból az összegből rendezhetik meg a fesztivált, mint tavaly. Több eredményes pályázatuk mellett önkormányzatok, régi mecénásaik, valamint a dr. Stumpf István kormánybiztos révén megjelent új, jelentős támogató, az állami tulajdonú MVM Zrt. segítségével állt össze a költségvetés – tette hozzá. A fesztiváligazgató kiemelte: ugyan fesztiváljuk nem tartozik a tömegeket megmozgató rendezvénysorozatok közé, és védettségi igazolványt nem is kérnek majd a közönségtől, de az egyes – jegyhez kötött vagy akár ingyenes – programokon a várható tumultus miatt csak korlátozott helyet biztosítanak. Ezért kért mindenkit, hogy minél korábban váltsák meg a jegyüket, vagy a kiválasztott ingyenes rendezvényre időben induljanak el annak érdekében, hogy biztosan legyen helyük.

Magas nívójú előadók

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője megkerülhetetlennek nevezte a Zempléni Fesztivált a hasonló hazai rendezvények között. Hozzátette: a programsorozat magas nívójú előadókat hoz Zemplénbe, így a helybeliek is részesülhetnek olyan színvonalú programokban, amelyek leginkább csak a fővárosban elérhetők. Mindezeken túl pezsdíti az idegenforgalmat, ezzel pedig évtizedek óta turisztikai és kulturális beruházások sokaságát generálja a térségben – közölte a honatya.

Szubjektív programajánló

Hollerung Gábor művészeti vezető már szokásos szubjektív programajánlójában először is arról beszélt, hogy az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a pandémia után nehéz lesz a közönséget visszacsábítani a koncerttermekbe, ez egyelőre világsztároknak sem mindig sikerül. Ezután az általa vezetett, házigazda Budafoki Dohnányi Zenekar fellépései közül a sárospataki Rákóczi-vár udvarára meghirdetett nyitókoncertre hívta fel a figyelmet, amelyen egy itthon kevésbé ismert világsztár, Lendvay József hegedűművész lesz a vendégük. Megemlítette még a Tokaj Fesztiválkatlan szuperprodukcióit is, például a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című előadását, vagy a West Side Story szvitjét és a Carmina Buranát a Budafoki Dohnányi Zenekar, valamint a Budapesti Akadémia Kórustársaság közös produkciójaként, kiváló szólisták közreműködésével.

Program a honlapon

A zárókoncerten a fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar hat trombitaművésszel közösen mutatja be Trumpetissimo – Trombitagála című előadását – közölte. Felhívták a figyelmet: a részletes programról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

(A borítóképen: A 2019-es nyitókoncerten a Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényelte)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában