Elismerés

2021.07.01. 14:00

Egy hullámhosszon a zenében

Két kislány duettje érdemelt ki nívódíjat az online kamarazene-találkozón.

Hajdu Mariann

Forrás: Olvasónk küldte

Kiemelt Nívódíjban részesült két kislány Mini Girls néven az Észak-Magyarországi Zene- és Művészeti Iskolák XV. Regionális Online Kamarazenei Találkozóján, a versenyt a Kazincbarcikai Kodály Zoltán AMI rendezte meg. A lányok: a zongorista Nyíri Dalma és a kürtös Nagy Adrienn. A történtek érdekessége, hogy Dalma zongoratanára Tóth Anikó, aki egyben Adrienn édesanyja, a kürtös kislány zenetanára pedig nem más, mint az édesapja: Nagy László. S hogy hogyan született meg a különleges zenei csemege?

– Az már régi vágyam volt, hogy a két kislány együtt játsszon – mesélte Tóth Anikó. – Dalma már sok versenyt megnyert, Adrika pedig nagyon ügyes kürtből. Úgy gondoltam, jól működnének együtt duóban.

Anikó megjegyezte, ő maga is sokszor kísért kürtösöket, és jól szól a rézfúvós hangszer a zongorával.

Kerek Gábor Közeledő kortárs zeneszerzőt kérte meg, hogy írjon már a lányoknak egy művet zongorára és kürtre (ilyen nem létezik ennyire fiatalok számára a zeneirodalomban), a szerző elvállalta, és csak nekik, névre szólóan, erre a versenyre írta meg a zeneszámot. Megkérdezte, milyen szinten vannak, milyen hangterjedelmet tudnak, majd jött e-mailben a mű, és ők elkezdhettek gyakorolni. Ügyesen tanultak az első perctől, nagyon élvezték.

Online gyakoroltak

A kamaraversenyt személyes részvétellel rendezték volna, de aztán a járvány miatt online kényszerültek megtartani, de Anikó szerint ez nem volt olyan nagy probléma. A lányok egyébként még kicsik, Dalma elsős az Erkel Ferenc zeneiskolában, Adrienn pedig az intézmény másik egységébe, az Egressy Béni Zeneiskolába jár.

– Jó volt a közös gyakorlás – mondta az Északnak Nyíri Dalma. – Nekem az is hatalmas élmény volt, hogy nekünk írta a zeneszerző a darabot, nem ismerte előtte más, csak mi. Nagyon tetszik.

Dalma egyébként már négy éve, óvodás korában kezdett zongorázni, de még nem tudja, mi akar lenni, ha nagy lesz.

– Nem biztos, hogy zongorista leszek, de a zenélést biztos, hogy folytatom majd.

Nagy Adrienn most lesz 9 éves, árulta el nekünk. Örült a díjnak, és élvezte a próbák minden percét.

A lágyabb hangú kürt

Kérdeztük, miért épp a kürtöt választotta hangszerének.

– Apa mindig kint hagyta gyakorlás után a kürtjét, és amikor ovis voltam, néha nyalogattam, és aztán egyszer csak belefújtam, és valahogy megszólalt nekem. Megtetszett a hangja – mesélte. Apukája hozzáfűzte, a lányok a rézfúvós hangszerek közül leggyakrabban a kürtöt választják, mert nem annyira érces, inkább lágyabb a hangja.

Nagy László még megjegyezte, nagy dolog, hogy ilyen pici lányok alkalmasak arra, hogy kamarazenét játsszanak.

– Figyelni kell a másikra, egymásra. Más, amikor szólóban játszik valaki, akkor a maga ura, de nem könnyű alkalmazkodni valakihez, akár ritmikailag, akár dallamilag.

A tanár elmesélte, hogyan próbáltak: Dalma feljátszotta a zongoraszólamot felvételre, ő pedig Adrival arra gyakorolt. A pandémia miatt ugyanis nem tudtak mindig személyesen találkozni, az iskolák is zárva voltak. Amikor lehetőség volt rá, már együtt is próbáltak párszor. Aztán jött a verseny, és a nagy siker.

Jól érzik egymást

– Szeretném, ha folytatódna a közös munka – vette vissza a szót Tóth Anikó. – Jól érzik a lányok egymást, ügyesen össze tudnak dolgozni, egy hullámhosszon vannak a zenében.

Anikó megjegyezte, nehéz a zongoraszólam is, nem egy elsősnek, hanem egy harmadikosnak lenne való, a kürtöt meg megszólaltatni sem könnyű.

Azt is el kell árulnunk, hogy Tóth Anikó maga is sikert ért el a versenyen, annak tanár-diák kategóriájában, a Milla-trió tagjaként szintén Kiemelt Nívódíjban részesült. Kopcsó Milla furulyás lány volt a partnere, aki a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola furulya szakos tanulója, és a tanára az említett zeneszerző, Kerek Gábor Közeledő.

(A borítóképen: Tóth Anikó, Nyíri Dalma, Nagy Adrienn és Nagy László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában