Pilinszky 100

2021.02.13. 13:30

„Egy ember lépked hangtalan”

Száz éve született Pilinszky János költő, akire online eseménysorozattal emlékeznek.

Detzky Anna

20191129 Szombathely, Városi könyvtár Szabó T Anna és Dragomán György írók, Nincs karácsony könyv nélkül rendezvény, Városi könyvtár Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe A képen: Szabó T Anna

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

Pilinszky 100 – „egy ember lépked hangtalan” néven indított egész éves programsorozatot a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség, Juhász Anna irodalmár együttműködésével.

Utazás a költővel

A Pilinszky év célja, hogy új megvilágításba helyezze a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő sokrétű művészetét és életútját. A januártól ingyenesen megtekinthető, online beszélgetések során igyekeznek megszólítani a fiatalabb generációt is – hívja fel a figyelmet a Hajónapló, a Petőfi Irodalmi Ügynökség magazinja.

„A centenárium keretében videós sorozatot indítunk, amiben kéthetente csütörtökön este beszélgetünk egy-egy kapcsolódó vendéggel: íróval, irodalomtörténésszel, alkotóval, művésszel. Minden alkalommal öt-öt Pilinszkyhez kötődő szót, fogalmat, gondolatot állítunk a központba. Így az év végére kijönne a 100 szó, 100 fogalom, ami a sorozat címe, és létrejönne egy Pilinszky centenáriumi szószedet” – írják a Pilinszky100 Facebook-oldalon a szervezők.

A közösségi médiában élőben megtekinthető alkalmakat olyan videók is kiegészítik, amelyekben a költő életútján meghatározó helyszíneket – úgymint Velem, Vas megye, Róma, Budapest – és kapcsolódó történeteket, irodalmi műveket mutatnak be. Mindezt azért, hogy személyes közelségbe hozzák Pilinszky János alakját. Ismertetik a róla szóló, 2021-es évben megjelenő köteteket is. A diákok részére pedig kvízekkel, irodalmi pályázatokkal és rendhagyó irodalom­órákkal készülnek.

Online események

Az első virtuális eseményen január 28-án 19 órakor dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docenssel beszélgetett Juhász Anna.

Következő beszélgetőtársai február 25-én Szabó T. Anna költő, műfordító, március 11-én pedig Czinki Ferenc író, rendező és Pallag Zoltán költő, szerkesztő lesznek.

Az események a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán is követhetőek – tudtuk meg.

(A borítóképen: A Pilinszky 100 sorozatban legközelebb Szabó T. Anna költő, műfordító szólal meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában