születésnap

2020.09.28. 12:00

Koncerttel ünnepelte a 75-öt

Antal Mátyás, a Miskolci Szimfonikus Zenekar karmestere azt kívánta, soha ne veszítse el motivációját.

Hegyi Erika

Fotó: Nagy Attila

„Antal Mátyás 75”. Ezzel a címmel rendeztek koncertet Budapesten, a Művészetek Palotájában: Antal Mátyásnak, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjének, karmesterének a tiszteletére csendültek fel a zenekari művek. A miskolci szimfonikusokat nem más, mint maga az ünnepelt vezényelte.

A karmester az Északnak elmondta, tulajdonképpen július 31-én volt a 75. születésnapja, de nyáron nem rendeztek koncerteket. Az ünnepi alkalmat összekötötték a Műpa Szimfonikus felfedezések című bérletsorozatával. Ezeken az esteken olyan zenekarok mutatkoznak be, amelyek egyébként ritkán játszanak a Művészetek Palotájában. A Műpa kérése volt

az is, hogy a hangversenyen két fiatal szólista is szerepeljen.

Frissen tartja

– Így esett a választásunk Szokolay Ádám zongoraművészre és Dominik Wagner nagybőgőművészre, akik 23-24 évesek, de már komoly zenei karriert futottak be. Wagner Bécsből érkezett hozzánk. A 75-ös számhoz egyébként nemcsak az én életkorom kapcsolódik, hanem az is, hogy épp most, szeptemberben emlékezünk Bartók Béla halálának 75. évfordulójára – tette hozzá Antal Mátyás.

Megtudtuk tőle, 60 éves kora után ötévenként születésnapi hangversennyel ünnepelt, melyeket szintén ő vezényelt. Amikor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar karmestere volt, minden évben Martonvásáron, a Beethoven parkban adtak koncertet

a Nemzeti Énekkarral kiegészülve. Most nagy öröm számára, hogy a miskolci szimfonikusokkal ünnepelhette 75. születésnapját, hiszen nagyon szereti az együttest. Kérdeztük tőle, mi ad neki energiát 75 évesen is.

– Szeretem a munkámat, ez tart frissen. Új műveket, új lehetőségeket keresek, nagyon jól érzem magam a muzsikusok között. Sőt még a zeneakadémián is tanítok – fogalmazott Antal Mátyás.

Elárulta születésnapi kívánságát is.

– A világnak azt kívánom, minél előbb legyünk túl a járvány okozta krízisen. Magamnak pedig azt, hogy a motivációmat ne veszítsem el – mondta a karmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában