járvány és kultúra

2020.04.14. 15:30

Nézzen be akár most a bezárt könyvtárba!

Nem kell magányosnak érezniük magukat az olvasóknak a kényszerű zárvatartás idején sem.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Nincs személyes kölcsönzésre lehetőség a megyei könyvtárakban, mégis könnyen beszabadulhatunk a polcok közé a kanapén ülve is. Internetes adatbázisaik elérésével nem hagyták cserben a szakdolgozatírókat, kutatómunkát végzőket, segíteni akarják az oktatást, valamint a tudományos tevékenységek előrehaladását.

A Borsod-Miskolci Digitális Könyvtár, a kassai Bocatius János Nyilvános Könyvtárral karöltve, elérhetővé tette a helytörténeti értékkel bíró egyedi dokumentumok di­gitalizált változatait, amelyek történeti kutatás szempontjából fontosak. Egy könnyed kattintással olvashatunk teljes terjedelmű könyveket, vagy épp szemezgethetünk az országos hetilapokban, folyóiratokban megjelent írások közül.

Ezt nagyon szeretik majd!

Már 1950 óta nyilvántartják a megyével, valamint a történeti vármegyékkel kapcsolatos híreket, riportokat, tudósításokat. A könyvtár és az Akadémia Kiadó kooperálásának köszönhetően a kiadó 9 magyar és 38 angol nyelvű folyóirata elérhető teljes szöveggel, több tudományágra kiterjedően.

Személyes kedvencem a médiatárban megtalálható digitalizált képeslapgyűjtemény, melyen keresztül megismerhetjük Miskolc ’45 előtti arcát. A legrégebbi 1899-ből származik, ami azért érdekes, mert Magyarországon a képeslapkiadás 1896-ban kezdődött. Fontos, hogy ezeket a funkciókat a könyvtárba való beiratkozás nélkül is el tudjuk érni. Ehhez keressük fel a II. Rákóczi Ferenc-könyvtár webhelyét.

A „szolgáltatásaink” főcím alatt, az online szolgáltatások menüponton belül választhatjuk ki érdeklődésünknek megfelelően az adott gyűjteményt. Aki pedig végképp elveszett a megannyi lehetőség között, annak a könyvtárosok szinte azonnal válaszolnak a kérdéseire a chatablak segítségével.

(A borítóképen: A megyei könyvtárban tavaly kiállítást is rendeztek a képeslapgyűjteményből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában