járvány és szabadidő

2020.03.27. 18:00

Cirkusz a karosszékből – premier és régi előadások

Élő online közvetítéssel kedveskedtek cirkuszi élmény nélkül maradt nézőiknek.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

A Magyar Nemzeti Cirkusz társulata az elsők között közvetítette előadását online.

Az előadóművészek hamar felismerték annak fontosságát, hogy a kultúra áramoljon akkor is, ha ezúttal nem találkozhatnak személyesen nézőikkel, rajongóikkal.

A Magyar Nemzeti Cirkusz turnéja március 12-én kezdődött volna. Első vidéki helyszínként Miskolcra érkezett volna a társulat.

– A veszélyhelyzet kihirdetése után azonban már a premiert sem tarthatták meg nézők előtt – mondta ifj. Rich­ter József, a cirkusz igazgatója.

Ezért zárt kapuk mögött, néhány szakmabeli jelenlétében facebookos élő bejelentkezésben adták elő az idei repertoárt. Minden évben új műsorral készülnek, most is rengeteget próbáltak, és mint mindig, számos külföldi artistával dolgoznak együtt.

Próbálják a nézőket kárpótolni, hogy ne maradjanak cirkuszi élmény nélkül. József gyakran bejelentkezik a közösségi médiában téli szállásukról, az állatok társaságában. Illetve régi előadásaik teljes felvételeit is levetítik, melyeket több ezren követnek.

Egyelőre vannak még tartalékaik, de ötven állat és hetven ember ellátása az előadások bevétele nélkül nem könnyű feladat. Ráadásul a külföldi művészek most haza sem utazhatnak. De ahogy a cirkuszigazgató fogalmazott, ameddig tudják, tartják magukat, pozitív embernek tartja magát, és ez nem a panasz ideje. Hiszen náluk rosszabb helyzetben lévő cirkuszok és művészek is vannak. A legjobb, ha most ők is otthon maradnak, pedig nagyon hiányzik nekik a rivaldafény, ezért is nehéz.

„Mégis, ha most betartjuk a szabályokat, akkor tudunk minél előbb kilábalni ebből a helyzetből, és újra találkozhat velünk a közönség” – tette hozzá.

Az élet nem állt meg, az is mutatja, hogy néhány napja kis púpos tevéjük született. A cirkuszuk huszonhat éve létezik, eddig is volt néha küzdelem – vallja ifj. Richter József, hozzátéve: ahogy lehet, folytatják a turnét.

(A borítóképen: A tavalyi miskolci előadáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában