hasonmás kiadvány

2020.02.19. 17:30

Újranyomták a Vizsolyi Bibliát

Bemutatták a Károlyi-biblia hasonmás kiadását Vizsolyban a 600 lelkes település református gyülekezete által szervezett keddi Bibliaünnepen.

Bódisz Attila

Kovács Zsolt Levente lelkipásztor

Fotó: Vajda János

A 800 példányos fakszimile kiadást Schmitt Pál egykori köztársasági elnök támogatta saját keretéből.

Mellé állt, támogatta

Az egyik eredeti példányt is őrző református templomban megtartott rendezvényen Schmitt Pál elmondta: egy korábbi látogatása során szembesült azzal, hogy már nem kapható hasonmás kiadás a magyar nyelvre is komoly hatással bíró Károlyi-bibliából. Úgy gondolta, a Biblia nem lehet hiánycikk, ezért a helyi református gyülekezet kezdeményezése mellé állt és a maga lehetőségeit kihasználva támogatta a fakszimile kiadást. Később a volt köztársasági elnök tudósítónknak elmondta: a jelenlegi és egykori közjogi méltóságoknak minden esztendőben rendelkezésére áll egy pénzügyi keret, amelyből kimondottan jótékony célú ügyeket támogathatnak, ami esetében 73 millió forint. Ebből a forrásból támogatta a vizsolyiak kezdeményezését egy jelentősebb összeggel. Hozzátette: tavaly karácsony előtt elkészült néhány egykötetes kézműves példány is, amelyet a miniszterelnökhöz és a kormánytagokhoz juttatott el ajándékba.

Pásztor Dániel a Tiszáninneni Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, püspökhelyettes igehirdetésében arról beszélt, hogy a Biblia mécses az ember és a közösségek kezében, ami mutatja az utat. Ezért fontos, hogy gyakran a kezünkbe vegyük, mert nélküle bolyongunk a sötétben – fogalmazott.

430. évforduló

Kovács Zsolt Levente vizsolyi református lelkipásztor a sajtónak nyilatkozva elmondta, a hasonmás kiadás az eredeti Károlyi-biblia kinyomtatásának 430. évfordulójára jelent meg. Hozzátette: Károli Gáspár ekkor, 1590-ben fejezte be az első teljes magyar nyelvű Biblia kinyomtatását településükön a helyi nyomdásszal, Manskovit Bálinttal együtt. Hozzátette: a Vizsolyi Biblia 2015 óta hungarikum, azóta érezhetően megnőtt látogatóközpontjuk látogatottsága, vagyis tapasztalataik szerint egyfajta „Biblia reneszánsz” korszakot eredményezett a nagyobb figyelem. Az utóbbi években emiatt egyre többen keresik az eredeti Biblia hasonmás kiadását is, ám a korábbi kötetek már rég elfogytak és nem volt forrásuk újabb hiteles bibliakiadásra. Most Schmitt Pál egykori köztársasági elnök támogatásából sikerült újabb példányokat készíteniük. A hasonmás, kétkötetes Biblia eladásából befolyt összegből az egyebek mellett bibliatáborokat és honismereti táborokat is szervező gyülekezetük folytatná a négy éve megkezdett helyi népfőiskola épületének építését, amely számos közösségi program szervezésére ad majd lehetőséget. A lelkipásztor megemlítette: a hasonmás Vizsolyi Biblia kiadásában jelentős szerepet vállalt presbiterük, Asztalos József, a Hernád Kiadó, valamint a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek munkatársa, a kötetek a debreceni Kapitális Nyomdában készültek el. Az eseményen dr. Szabó András, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, bibliakutató, valamint dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója tartott előadást a Károlyi-bibliáról.

(A borítóképen: Kovács Zsolt Levente lelkipásztor és a fakszimile kiadás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában