Fölszállott a páva

2020.01.03. 20:00

A bőgő mellett szundikált Csepi

Maier Cseperke különdíjat nyert a Fölszállott a pávában, ami egy önálló koncertet jelent a Hagyományok Házában.

Hegyi Erika

Maier Cseperke a Fölszállott a pávában

Fotó: Farkas József

Cseperkét úgy jellemezte nemrég a Fölszállott a páva népművészeti tehetségkutató egyik műsorvezetője, Novák Péter, hogy a műsor legérdekesebb egyénisége. Kiderült, teljesen igaza van, mert Cseperke valóságos poli­hisztor. Táncol, énekel, hegedül, klasszikus és népzenét is játszik, de mindezek ellenére tengerbiológus szeretne lenni.

Klasszikussal kezdte

A most 7. osztályos diáklány Rátkán lakik, Szerencsre jár a Rákóczi Zsigmond református általános iskolába, de ezer szállal kötődik a Gönci járáshoz is, hiszen édesapja többek között Abaújszántón és Göncruszkán tanít gyerekeket néptáncra. Cseperke pedig tagja a Sulyom Ének­együttesnek, mely a próbáit Abaújszántón tartja. A tehetségkutatóban elért sikerek 2016-ban kezdődtek, amikor Cseperke két barátnőjével Sulyom Énekegyüttesként lépett a Páva színpadára. Akkor az elődöntőig jutottak. Az idén ismét jelentkezett az együttes, és szintén az elődöntőig meneteltek. Cseperke azonban az idén hangszeres népzene kategóriában is indult, és hegedűjátéka annyira tetszett a zsűrinek, hogy egy ponttal maradt csak le a döntőről.

– Nekem már az is nagy siker volt, hogy bejutottam a középdöntőbe, sőt már annak is nagyon örültem, hogy ott voltam az élő adásban. Amikor kiderült, hogy egy ponttal maradtam le, egyáltalán nem voltam elkeseredve, hiszen tudtam, hogy bármi is lesz ennek a versenynek az eredménye, így is, úgy is fogok hegedülni, és szeretni fogok hegedülni. Szóval nekem ez nem volt csalódás vagy kudarc. De egyébként mégis ott lehettem a döntőben, mert hegedűn kísértem a Busai Bori és Makula Zoltán táncospárt, akik viszont megnyerték a Pávát. Ennek rettenetesen örültem, talán jobban, mintha én magam nyertem volna meg a tehetségkutatót – mondja Cseperke, akit otthon és a barátai Csepinek becéznek.

Elmeséli azt is, hogy első osztályos volt, amikor elkezdett hegedülni tanulni. A klasszikus zenével kezdte. Népzenét 4-5 éve játszik, először Dragony Gábor volt a tanára, majd dr. Fodor Róbert Dániel. A mai napig is tőle lesi el a népzenélés fortélyait.

– A népzenélés úgy kezdődött, hogy találtam otthon egy régi hegedűt. Anyáék vették még nagyon régen, hogy majd az egyik gyerekük hátha megtanul rajta játszani. Anya biztatott, hogy próbáljak meg rajta különböző dallamokat. Jól ment, és akkor merült fel, hogy tanuljak népzenét is. De igazából egy nyári táborban szerettem bele a népzenélésbe. Ott Gábor Ferenc volt a hegedűs, vele játszottam együtt, ami hatalmas élmény volt – meséli Cseperke.

Táborból táborba

Hozzáfűzi: ő tulajdonképpen pici kora óta hallgatja a népzenét. Két hónaposan már ott volt a szüleivel a néptánctáborokban Gyimesben. Amíg a szülők néptáncot tanítottak, addig kislányuk a bőgő mellett szundikált békésen.

– Szüleim Nagykárolyból származnak. Édesanyám gyógyszerész, ő csak hobbiból táncol. Sok néptánctáborba járunk, voltak olyan nyaraim, amikor 5-6 táborban is részt vettem – sorolja Cseperke.

Megjegyzi, az énekegyüttesben is nagyon szeret énekelni, mert ők hárman (Plaszkó Kamilla, Beidek Borka és Cseperke) nagyon jó barátnők. Bár mindannyian határozott személyiségek, így néha vannak nézeteltéréseik, de mindent meg tudnak egymással beszélni.

Rejtélyes és kalandos

– A népzenélésben és éneklésben az a jó, hogy sosincs olyan, hogy már mindent tudok, hanem mindig van valami új a népi kultúrában, amit fel kell fedezni, amit meg kell tanulni, ami rejtélyes és kalandos – fogalmaz Cseperke.

Elárulja, táncolni is tud és szeret, de nincs ideje próbákra járni, hiszen már hetedikes, és a tanulásra is oda kell figyelni. Szeretne olyan középiskolába bekerülni „ahol tanítanak is valamit”, fogalmaz. Elsőként a debreceni Fazekas-gimnáziumot nézte ki, és bármily meglepő, nem népzenész szeretne majd lenni, hanem tengerbiológus. Mégpedig azért, mert ez a foglalkozás hasonlít a zenéléshez. Hiszen a tenger hihetetlenül gazdag élővilágát sem tudták még felfedezni a tudósok. Sok rejtély és kaland vár még Cseperkére, aki a Fölszállott a páva döntője után különdíjat vehetett át. Ez egy önálló koncert a Hagyományok Házában, a Mesterek és tanítványok sorozatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában