Miskolc

2019.11.02. 08:00

Egy csendes találkozás

Virrasztással tisztelték meg a Búza téri görögkatolikus székesegyházban a 30 ereklyét tartalmazó keresztet.

Detzky Anna

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, a Missziós Kereszt október 10-én Miskolcra érkezett. Ebből az apropóból hívták imádságra a környék ifjúságát a Búza téri görögkatolikus székesegyházba, ahol több mint 200 fiatal gyűlt össze. Az ünnepségsorozat egészen hétfőig lelki alkalmakkal és tanításokkal folytatódott. Majd a keresztet az egyházmegyében további 8 állomásra vitték tovább és hasonló imádságos áhítatokkal vették körül.

A csütörtöki kezdőnapon a Fráter György Katolikus Gimnázium varázslatos szolgálatot tett a taizéi dallamok éneklésében Regős Zsolt karvezetésével. Az Akathisztosz himnusznál pedig a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium Magis Kórusa szolgált Herpainé Velkey Klára irányításával. Az est vendég előadója a lengyel származású Kukuczka Róbert szalézi szerzetes volt, aki személyes bizonyságtételén keresztül mutatta be, hogyan lett belőle katolikus pap.

Szeretetre hív

A tanítások sorát az Isten jelenléte az életemben című témával Makkai László görögkatolikus lelkész, a miskolctapolcai Görögkatolikus Roma Szakkollégium igazgatója nyitotta meg.

„Ma azért jöttünk össze, hogy életünk középpontjára újból rátaláljunk. Szeretnénk, hogy a Missziós Kereszt szimbóluma ismét felidézze bennünk az örömöt, hogy Jézus eljött közénk, életét adta értünk és feltámadt” – mondta.

Példaként szolgál

Mindannyiunk életében vannak nehézségek, amihez jó lenne, ha segítséget kapnánk. A keresztről, mint jelképről, ebben az értelemben beszélt Fedor Péter atya, a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium igazgatóhelyettese.

„Fiatalon még az ember nyitott szívű, rajong dolgokért, eseményekért, tárgyakért, személyekért, helyekért. Szerintem így érdemes élni, de lényeges megvizsgálnunk, hogy rajongásunk merre vezet. Ferenc pápa azt mondta, hogy a megszentelődés útján már fiatalon jó elindulni, mert később sokkal nehezebb. A kereszténység legfontosabb tárgya a szent kereszt. A Missziós Kereszten, amit itt láthatunk, több mint 30 apró ereklye található. Olyan tárgyak, csontdarabok, amelyek történelmi nagyjainkhoz: Árpád-házi szentekhez, szerzetesekhez és huszadik századi vértanú püspökökhöz kötődnek. Ezek összekapcsolnak minket Jézus Krisztussal” – magyarázta.

Küldetést ad

Zárásképpen Boronkai József atya, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium görögkatolikus hittanára a csönd erejéről példázatok útján szólt.

„Imádkozni jöttünk, hogy a csendben, ahol igazán önmagunk lehetünk, jobban meg tudjuk érteni a szándékainkat. Azt szeretném, ha a mai estén kicsit kinyitnátok a belső szobátok ajtaját, a szíveteket, hogy meghalljuk Jézus Krisztus szavát, aki ma meghívott minket ide. Mózeshez hasonlóan, aki a Hóreb hegyén a személyes csendjében találkozott Istennel. Nem is akárhogy, hanem égő csipkebokor képében, ahol egy tökéletesen rászabott küldetést, hivatást kapott” – fejezte be a görögkatolikus lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában