Róma, Miskolc

2019.10.01. 13:00

Miskolci kórusok zengtek Rómában

A Pápai Magyar Intézet rektora azt mondta, reggelig tudná hallgatni a miskolci kórusok énekét.

Hegyi Erika

A Római Magyar Akadémián mutatták be szeptember 20-án Czikora Ágnes A Tiszteletreméltó (Kelemen Didák szolgálata) című dokumentumfilmjét.

Az alkotás betekintést enged Kelemen Didák (1683–1744) minorita misszionárius élettörténetébe, megemlékezik nemes cselekedeteiről. A film létrejöttét a miskolci Éltető Lélek Alapítvány kezdeményezte és finanszírozta.

A vetítést megelőzően dr. Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora köszöntötte a megjelenteket. A Római Magyar Akadémia és a Pápai Magyar Intézet által közösen szervezett est a miskolci Szent Ferenc kórus, valamint a Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus hangversenyével zárult. Karvezetőjük Gergely Pál Péter, aki lapunknak hangsúlyozta: jelentős esemény volt a római filmbemutató és hangverseny, hiszen azok egy tiszteletreméltó, Miskolcon tevékenykedő minorita szerzetesnek a boldoggá avatásához kívántak hozzájárulni. Az estet Rómában nagy érdeklődés övezte, elsősorban a római magyar nagykövetség és a szentszéki magyar nagykövetség részéről. Dr. Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki magyar nagykövet megbízásából Érszegi Márk nagykövetségi tanácsos, dr. Német Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, valamint dr. Németh László olaszországi magyar főlelkész karolták fel Kelemen Didák boldoggá avatásának ügyét.

A bazilikában

Szeptember 20-án reggel a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában – mely a XX. századi magyar szakrális képzőművészet gyöngyszeme – hálaadó szentmisét celebráltak Magyarországért dr. Németh László és Kopácsi Ferenc atyák a miskolci kórusok közreműködésével. Másnap a minoriták római főtemplomában, a 12 Szent Apostol-bazilikában énekeltek.

– A magyar és egyben a miskolci egyházzenei művészetnek olyan tekintélye van Rómában, hogy amikor a programunkat előterjesztettem, akkor a templomigazgató félbeszakított, és azt mondta „nyugodtan énekeljenek, amit csak akarnak”. A hangversenyen részt vettek a velünk tartó minorita, világi papok, dr. Németh László atya, a római magyar lelkészség vezetője és az erdélyi Kopácsi Ferenc, aki Páter Kelemen Didák ügyét előreviszi. Olaszországban rendkívüli visszhangot váltott ki, hogy a magyarországi együttesek nemcsak a Szent Péter-bazilikában, hanem az Assisi Szent Ferenc-katedrálisban is bemutathatták a magyar egyházzene legfontosabb zeneszerzőinek műveit. Egészen különleges eseménynek lehettünk a részesei – fogalmazott a karnagy.

Óriási elismerés

Hozzátette: dr. Német Norbert a hangverseny után azt mondta, reggelig el tudná hallgatni a miskolci kórusokat.

– Ennél nagyobb elismerést még soha nem kaptam. Ez életünk egyik legjelentősebb csúcsteljesítménye volt – jegyezte meg Gergely Péter Pál.

Elmondta azt is, hogy az Éltető Lélek Alapítvány képviseletében ott volt Rómában Czikora Ágnesen kívül dr. Várhelyi Krisztina, dr. Gyulai Éva és Máger Ágnes is. Az út sikeréhez nagyban hozzájárult Zsók Hunor Tamás minorita szerzetes olasz nyelvű tolmácsolása, valamint köszönik az anyagi támogatást a magyar tartomány vezetőjének, Pawel Cebulának és a Minorita templom templomigazgatójának, Szalkai Zoltán Józsefnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában