Lácacséke

2019.07.01. 14:30

Az összegzés ideje

Három év tárlatainak anyagából nyílt kiállítás Lácacsékén.

Bánhegyi Gábor

Fedor László (balról) és Törő József a megnyitón

Fotó: Bánhegyi Gábor

Idén a negyedik Lácacsékei művésztelepet fogják megrendezni. Ez is elhangzott azon a kiállításmegnyitón, amelyet az elmúlt három év anyagából válogattak össze a lácacsékei művelődési házban.

Lácacséke a központban

Az udvaron beszélgetünk, mert akik eljöttek a kiállítás megnyitójára, többnyire ismerik egymást, akik pedig nem, azokat csakhamar bevonják a társalgásba.

– Nem volt könnyű rábeszélni arra, hogy vágjunk bele ebbe a vállalkozásba – mondja Fedor László, Lácacséke polgármestere. – Az alpolgármesterünk, Fülöp Emil keresett meg Éles Bulcsúval, a későbbi művésztelep vezetőjével együtt. Kicsit feleslegesnek tartottam, mit tud egy ilyen apró település adni a képzőművészeknek. Aztán kiderült, a helyieknek is tetszett az ötlet, ezért úgy döntöttünk, belevágunk. A kezdeti lelkesedés nem csökkent, az egykori bőrgyár területe minden augusztusban megtelt egy pár napra élettel, és az alkotótáborok végén megrendezett kiállítások is egyre érettebbek lettek. A végén azt vettük észre, hogy Lácacséke bizonyos körökben a figyelem középpontjába került, a kiállítások anyaga nem csupán helyben lett érdekes, de Sátoraljaújhelytől kezdve Miskolcon át már a határainkon túlra is eljutott az anyag. Idén nem tudtunk pályázati forrásból pénzt előteremteni a művésztelepre, de ez nem gátol meg bennünket abban, hogy megrendezzük az alkotótábort, mert ez már a miénk, nem hagyhatjuk kihunyni ezt a lángot.

– Eljött az ideje az összegzésnek – mondja Éles Bulcsú. – Három év már elég nagy távlat egy ilyen művésztelep életében. Számos tapasztalattal gazdagodtunk, sajnos már olyan alkotónk is van, aki idő közben itt hagyott bennünket és már csak a munkái őrzik az emlékét. Vannak visszatérőink, remélem, lesznek is, és az idei, augusztus 2-án kezdődő táborban itt lesz velünk új tagként Törő József debreceni képzőművész, akit volt szerencsénk ennek a mostani kiállításnak a megnyitóján körünkben tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában