hitélet

2019.06.05. 12:30

Krisztus által helyünk lehet a mennyben

Mindnyájan meghívást kaptunk az Atya házába, emlékeztet a június 2-án, a húsvét utáni 40. napon tartott Urunk mennybemenetele ünnep, amit más néven áldozócsütörtöknek hívunk.

Detzky Anna

Szalkai Zoltán József atya

Forrás: ÉM

A Biblia így emlékezik meg az eseményről: „Jézus ez­után kivezette a tanítványokat Betánia közelébe, és kezét kitárva megáldotta őket. Áldás közben megvált tőlük, és fölemelkedett az égbe. Leborulva imádták, aztán nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe.” (Lukács evangéliuma 24,50–53.)

– A Megváltó ezen a napon teljesíti be küldetését, amiért jött, hogy emberré lett és elhozta a mennyei Atya tanítását. Jézus földi pályafutása során a kereszthalál és feltámadás után a mennybemenetel az utolsó állomás, amely a feltámadáshoz viszonyítva tíz nap múlva következett be. Krisztus ekkor foglalta el dicsőséges helyét az Atya jobbján, ami őt megilleti – magyarázta Szalkai Zoltán József atya, a Miskolci Nagyboldog­asszony Minorita Templom plébánosa.

Helyet készít nekünk

Magyarországon vasárnap, máshol csütörtökön ünnepelnek a katolikusok.

– Az áldozócsütörtök elnevezés a kereszthalál jelentőségére emlékeztet és arra utal, hogy a hátáron túli vidékeken és a világegyház más országaiban csütörtökön tartják az eseményt. Ennek oka, hogy a húsvét utáni 40. nap egészen pontosan csütörtökre esik, csak nálunk tették át a vasárnapi ünnepi szentmisével egy időpontra. A hívekben ilyenkor szeretnénk tudatosítani, hogy meghívást kaptak a mennybe, ahol várja őket az Atya és a Fiú. Jézus azért távozott oda, hogy helyet készítsen nekünk és elküldje önmaga helyett a Szentlelket, amely az előttünk álló pünkösdkor árad ki széles körben – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában