Helyi kultúra

2019.05.21. 21:01

Hegyaljai zarándoklat Szent Orbán emlékére

Több hegyaljai települést is érint az idei eseménysorozat.

A Tokaji Borbarátnők Társasága, a monoki önkormányzat és a világörökségi Tokaji borvidék települései idén is megrendezik a Szent Orbán-zarándoklatot május 24. és 26. között.

Körbe a borvidéken

1771 óta Szent Orbánnak, a szőlő és a bor védőszentjének ereklyéje Monokon található, napjainkban a Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban. 2013 óta minden évben Orbán-nap (május 25.) alkalmából a szent ereklyét körbeviszik Hegyalján, és Szent Orbán áldását kérik a borvidékre, az itt dolgozó szőlészek, borászok, kádárok munkájára.

Európa szinte minden táján ismerik és tisztelik Szent Orbánt. Számos borvidéken, főként Franciaországban és Németországban a legfontosabb borvidéki szentként tartják számon. Hazánkban is nagy tiszteletnek örvend mint a szőlőt védő szent.

Az idei rendezvénysorozat május 24-én 16 órától Mádon, a Demetervin bemutatótermében indul Dékány Tibor fotókiállításával Szent Orbánról. A zarándoklat pedig május 25-én, pénteken fél tízkor indul a monoki templomtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában