Világnap

2019.05.16. 18:30

Ahol a vakvezető kutyák családtagok

1994 óta május 15-én ünnepeljük A család nemzetközi napját. Szeretnénk mi is megköszönni azoknak az önkéntes kölyöknevelőknek, vakvezetőkutya-kiképzőknek és látássérült gazdiknak az odaadó törődését, akikkel kutyáink együtt élnek születésüktől fogva életük végéig. Büszkék vagyunk rá, hogy vakvezető kutyáink az első perctől ismerik a család és az otthon melegét. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola az alábbi összeállítással mond köszönetet a családoknak.

„Elég furcsák vagytok, hogy ilyen napokra van szükségetek ahhoz, hogy egy kicsit megálljatok, és rácsodálkozzatok erre a csodálatos világra, és arra, amire éppen az adott ünnepnap mutat. Pedig mi, és most nemcsak a vakvezető kutyákra gondolok, hanem a veletek élő kis kedvencekre is, sok minden mellett arra is meg szeretnénk tanítani titeket, hogy életünk minden pillanata ünnepnap” – írja Szűcs Marika önkéntes kölyöknevelőnk kis neveltje, Artúr a naplójában.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy vakvezető kutyáink harmonikus családi életet élnek, mint “Úton a kutyámmal” című videó sorozatunk, amelyben több olyan vakvezető kutyát is bemutattunk, akik családban élnek, és segítői látássérült gazdáiknak.

Az “Úton a kutyámmal” című videó sorozatunkban látható életet mentő vakvezető kutya. Olyan vakvezető kutya, aki teljesítménytúrázik a gazdájával. Olyan, akinek gazdája zeneművészeti iskolába jár és természetes kozmetikumokat készít. Megszólal egy fiatalember is, aki interakció terén javult, miután elveszítette a látását. Nem maradhatott ki ebből informatikus kollégánk sem, hiszen ő teszteli a leendő vakvezető kutyáinkat.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál fontosnak tartjuk, hogy azok a kutyáink is családba kerüljenek, akik valamilyen oknál fogva nem lesznek képzett vakvezetők.

Hazánkban 20 ezer vak ember él, és csupán 1%-uknak van vakvezető kutyája. Jelenleg 200 vakvezető kutya áll szolgálatban, akik közül 84-et mi képeztünk. Alapítványunknál 60 igénylő van várólistán jelen pillanatban, ami azt jelenti, hogy egy kutyára 1-3 évet kell várni. Ez a várakozási idő túlságosan hosszú, ezért több vakvezető kutyára van szükség Magyarországon. Mi azért dolgozunk, hogy ez az arány javuljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában