Tavaszköszöntő

2019.05.06. 17:03

A hagyományokhoz hűen köszöntötték a tavaszt Cigándon

A rossz idő sem gátolta meg a jó hangulatot Cigándon.

Bánhegyi Gábor

A cigándiak nem panaszkodhatnak. Több okból sem. Egyrészt azért, mert az évtizedes múltra visszatekintő város lakói híresek arról, hogy hűen őrzik elődeik hagyományait, másrészt pedig azért, mert szerencséjükre vannak olyan hagyományaik, amelyeket lehet és kell ápolni és megélni.

Tavaszköszöntő

Ilyen hagyomány egyebek mellett a zöldágjárás. A zöld­ághordás vagy zöldágjárás a tavasz megjöttét köszöntő énekes, táncos, esetenként dramatikus játékkal járó felvonulás, melyet húsvétkor, pünkösdkor (vagy virágvasárnap) szokás játszani.

Lényege a falun való felvonulás zöld ágakkal vagy virágokkal. Leányok és legények együtt járják a falut. Ketten kaput formálnak a karjukkal, a többiek átbújnak alatta, közben énekelnek.

A játék szövege attól függően, hogy mikor járják, húsvéti, illetve pünkösdi szövegelemeket tartalmaz. Gyermekjáték-változatai többnyire sem időhöz, sem helyhez nincsenek kötve. A nagylányok, illetve lányok és legények a falu végén sorakoznak, páronként kezet fognak, kezükben friss zöld ággal. A sor végén a két legnagyobb lány tartja a kaput. A sor két vége felelgetve énekli a „Bújj, bújj, zöld ág…” kezdetű dalt, közben átbújnak a kapun.

Dacolva az időjárással

A cigándi zöldágjárás általában a szabadban történik, hiszen a település felépítése is adott ehhez, másrészt pedig a Bodrogközi Múzeumporta épületegyüttese és területe kiváló közösségi helyszín. Idén ugyan nem volt kegyes az időjárás, ennek ellenére megrendezték a zöldágjárást. Az eredetileg a Bodrogközi Múzeumportára szervezett programot a rossz időjárás miatt a Nagy Dezső Művelődési Házban valósították meg.

A vendégeket Kovács Gábor közösségfejlesztő köszöntötte, majd Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete mondta el beszédét, amelynek keretében külön üdvözölte a budapesti Csodakút-óvoda delegá­cióját.

Ezt követően a helyi hagyományőrző csoportok műsora következett. Fellépett a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus, a Cigándi Tiszavirág Néptánccsoport, a Cigándi Gyermek Néptáncegyüttes és a Sarkantyús Néptáncegyüttes.

A színpadi program után a jelenlévők dacolva a nem igazán tavaszias időjárással, feldíszített zöldágakkal átvonultak a Bodrogközi Múzeumportára, ahol egy kimondottan jó hangulatú közös ebéden vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában