Kánikula

2024.07.11. 11:31

Veszélyek a strandon: mire figyeljünk oda?

Káros lehet, ha nem viszünk magunkkal UV-szűrős napszemüveget, és órákig pancsolunk a medencében. Ahogyan az is, ha túlzásba visszük a napozást, vagy nem használunk magas faktorszámú naptejet.

Édes Richárd

Mindenki a strandokra menekül a hőség ellen

Fotó: MW

Tombol a kánikula Magyarországon, az elkövetkező napokban 40 fok feletti maximumok is várhatók, azaz nem látható még enyhülés. Sokan vágynak ilyenkor víz mellé, a tópartok zsúfoltak, és megtelnek a strandok is. Dr. Tiba Sándor orvossal beszélgettünk arról, mire érdemes figyelni, ha nem akarunk rosszul lenni a strandon a nagy hőségben. 

Mennyit napozzunk?

Dr. Tiba Sándor a bőrgyógyászok régi mondását elevenítette fel: 

„Nincs egészséges napozás”:

 

Nem kell külön kifeküdni napozni. A strandon már attól lesz egy bizonyos színünk, ha bemegyünk a vízbe, sorban állunk a büfében, vagy a törölközőn ülve eszünk egy hamburgert.

Mint az élet minden területén, itt is lényeges szempont a mértékletesség, ellenkező esetben könnyen leéghetünk vagy napszúrást kaphatunk.

Napszúrás és dehidratáltság 

A napszúrás szélsőségesen felmelegíti a test maghőmérsékletét. Az emberi test alaphőmérsékletének emelkedése az orvos szerint gyakran fejfájást okoz, mert a keringés próbál felgyorsulva alkalmazkodni a megnövekedett külső hőmérséklethez. Emiatt szédülés alakulhat ki.

„A dehidratáltság állapota sajnos kialakulhat a strandon, ha nem figyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, és kevesebb vizet iszunk, mint amit kiizzadunk a nagy hőségben – mutat rá a strand egy másik veszélyére az orvos.

 – A rossz hír az, hogy a strandon mindenképpen izzadni fogunk. Még akkor is, ha fekszünk. A dehidratáltság esetében az ember pszichés koncentrációs képessége csökken, mert az agy nem kap elegendő vért. Ilyenkor csökkennek a reakcióidők, és könnyebben szenvedünk balesetet.” 

A doktor szerint nem érdemes alkoholt inni a standon, mert az csak hozzájárul a hőségben az emberi szervezet dehidratáltságához. Komoly folyadékmennyiséget von el a szervezettől, és hamarosan még szomjasabbak leszünk tőle. 

A szemünknek árt a túl erős napsütés

Mindenki szereti a szemkápráztató napsütést. Azonban ennek is megvan a maga veszélye, ha nincs rajtunk egy minőségi napszemüveg.

Dr. Tiba Sándor hangsúlyozta: a szemnek káros lehet a túlságosan erős napsugárzás. A napfény közvetlenül is árthat a szemnek, emellett viszont a visszaverődő napsugárzás is okozhat veszélyt. Ezért mindig érdemes magunkkal vinnünk a strandra egy minőségi napszemüveget. Ilyenkor mindenképpen UV-szűrös napszemüvegre van szükségünk. 

Szintén komoly veszélyt jelent a melanoma. Az erős napsugárzás hatására az anyajegyek elfajulhatnak, erre nagyon kell figyelni. Érdemes minél magasabb faktoraszámú naptejet vinni a strandra, mert annál jobban védi a bőrünket a napsütéstől. 

Nehogy megromoljon az étel!

A strandolók gyakran otthonról visznek magukkal ennivalót. Az orvos úgy látja: kánikulában olyan ételeket kellene vinni a strandra, ami több órát is kibír anélkül, hogy megromlana. A nagy melegben erre elég kicsi az esély. „Érdemesebb a standon venni valamilyen ennivalót, mert ott „elméletileg” friss ételt kapunk. Folyadékot viszont vihetünk termoszban, mert az jobban megtartja a hideget”-javasolta a szakember. 

A strand medencéjében akkor okozhat gondot a klór, ha a kelleténél tovább vagyunk a vízben. Fél óra még nem probléma, az viszont igen, ha mondjuk egy teljes  óráig keresünk enyhülést a vízben. A doktor szerint a víz káros hatásának kialakulásához idő kell: „Bizonyos idő elteltével a bőr berepedezik tőle, túlságosan szárazzá válik a klórtól. Ilyenkor az ujjak bőre is felpuhul, ezáltal a klór könnyebben bejut a szervezetbe. Az a baj, hogy a klór nagyobb mennyiségben felborítja az emberi anyagcsere-háztartást.”

Szúnyogok és kullancsok

Akkor is érdemes a strand után alaposan megvizsgálni a bőrünket, ha nem érzünk semmilyen fájdalmat, hiszen a fűben bármikor megtámadhat minket egy kullancs. A gyerekek testét is minél alaposabban meg kell nézni strandolás után, hiszen a kullancs kockázata ebben az időszakban hatványozottan fennáll. 

A strandon mindenképpen gondolni kell a szúnyogcsípésekre. Csak olyan kenőcsöt szabad ilyenkor használni, ami nem fényérzékeny, mert azzal nem lehet a napra menni. Érdemes alaposan megfontolni, mit használunk a szúnyogcsípésekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában