Anno

2024.07.04. 15:00

Szomorú, de elfogy, elköltözik a vármegye

Nincs új – sajnos – a nap alatt: harminc éve is arról írt az Észak-Magyarország, hogy csökken a lakosságszám Borsodban.

Csökkent a születésszám is a vármegyében

Forrás: Shutterestock

Fotó: StoryTime Studio

„Továbbra is fogy a megye lakossága. Ma 68 ezerrel kevesebben élnek Borsod-Abaúj-Zemplénben, mint 1980-ban. Turkovics Barnabás, a megyei statisztikai hivatal vezetője elmondta, hogy az itt élők száma 1980 óta folyamatosan csökken. Jelenleg 744 ezren élnek Borsod-Abaúj-Zemplénben" – számolt be a szomorú hírről az Észak-Magyarország harminc éve, 1994. július 5-én.

 Mint írták, a fogyást a 80-as évektől kezdve döntően az elvándorlásból eredő népességvesztés okozta. Ezt azonban 1991-ig némileg mérsékelte, hogy ebben az időszakban az élve születések száma minden esztendőben meghaladta a halálozásokét, számolt be a lap, de hozzáfűzte azt is, hogy a cikk megjelentéig eltelt két évben már többen haltak meg, mint ahányan születtek. Ez a folyamat 1993-ban felerősödött; addig kétezerrel haladta meg a halálozások száma a születésekét. Az elvándorlásból eredő veszteség 1980 és 1990 között meghaladta az ötvenezer főt, ami csaknem háromszor több, mint az előző évtizedben. A megyének 1986 és 1990 között fordítottak a legtöbben hátat, azaz ez a folyamat összefüggésbe hozható az itteni nagyipar leépülésével, a térség munkaerő-igényének csökkenésével. „Jellemző egyébként, hogy a lakóhelyet változtatók többsége 40 éven aluli, s Budapesten, Hajdú-Biharban, vagy Heves megyében telepszik le" – így elemezte a helyzetet a 30 évvel ezelőtt megjelent cikk. 

Azóta sem javult a helyzet, a Központi Statisztikai Hivatal 2016-os adatai szerint valamivel több, mint 600 ezer fő élt a vármegyében, ez a szám azóta – ha lassabban is – de tovább csökkent.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában