Figyelem!

2024.07.04. 07:00

Elindult az otthonfelújítási program, ezekre kell figyelni

Az 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére már igényelhető az otthonfelújítási támogatás.

Boon.hu

Az épületek energetikai korszerűsítése a cél

Fotó: MW

Július elsejével elindult a regisztráció a 2024-es otthonfelújítási programra. Az 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére igényelhető otthonfelújítási támogatás alapfeltétele, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás-csökkenést eredményezzen az elvégzett beruházás – olvasható a hivatalos tájékoztatóban.

Újabb pályázat indult el otthonfelújításra
Fotó: MW

Igazítottak rajta

 A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közleménye szerint a legtöbbeket érintő újdonságok a következők: a futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében. Sokak kérésére, köztük szakmai szervezetek felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése. Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott. 

Népszerű program

A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket. Korábban Kerek Edina, az Express Ingatlan ingatlanértékesítője a programról azt mondta, hogy népszerű a vevők között.

 Szükség is van rá, mert a legtöbb ingatlan korszerűtlen

 – osztotta meg tapasztalatait. 

Arról is beszélt, hogy a családiházakra lehet igénybe venni egyelőre a támogatást, de többen érdeklődtek már arról, hogy városi lakásokra is lehetséges-e.

 Az tapasztalható, hogy a vármegye településein a felújítási program népszerű és többen már így keresnek lakásokat is, hogy számolnak a támogatás összegével

 – mondta. 

Elöregedett lakásállomány

Az elmúlt évtizedekben a lakásállomány jelentős része öregedett meg hazánkban, számos lakóingatlan elavultnak számít. A régebbi lakások korszerűsítése nem csupán a lakók életminőségének javítása szempontjából kulcsfontosságú, de a fenntarthatósági célok elérése és a gazdasági hatékonyság növelése miatt is elengedhetetlen. Az egyik legfontosabb indok a régi lakások korszerűsítésére az energetikai hatékonyság növelése. Az 1970-es, 1980-as években épült lakások gyakran rosszul szigeteltek, az ablakok és ajtók huzatosak, a fűtési rendszerek pedig elavultak. Egy ilyen lakásban a fűtési költségek jelentősen magasabbak lehetnek, mint egy modern, energiahatékony otthonban. 

A hőszigetelés javítása, a nyílászárók cseréje és a fűtési rendszer korszerűsítése révén jelentős energia-megtakarítás érhető el, ami nemcsak a családok pénztárcáját kíméli, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez is. Az energiafelhasználás csökkentése révén mérsékelhető a szén-dioxid kibocsátás, ami a klímaváltozás elleni küzdelem egyik alapvető eleme.

Kényelem és értéknövelő

A korszerűsítés nemcsak az energetikai hatékonyság javítását szolgálja, hanem jelentősen növeli a lakók kényelmét és életminőségét is. Az új nyílászárók és a megfelelő szigetelés nemcsak a fűtési költségeket csökkentik, hanem a lakás hőkomfortját is javítják. Egy jól szigetelt lakásban a téli hónapokban melegebb, a nyári hónapokban pedig hűvösebb van, ami jelentősen növeli az otthon kényelmét. Ezen kívül a korszerűsítés során alkalmazott modern építészeti megoldások és anyagok hozzájárulnak a lakás esztétikai megújulásához is. A korszerűsítés jelentős mértékben növeli az ingatlan értékét. Egy modernizált, energiahatékony lakás piaci értéke magasabb, mint egy elavult ingatlané. Ez különösen fontos szempont lehet azok számára, akik ingatlanukat el kívánják adni a jövőben. Az ingatlanpiaci kereslet egyre inkább az energiahatékony, modern lakások felé tolódik el, így egy korszerűsített lakás könnyebben és magasabb áron értékesíthető.

Gazdasági hatékonyság és foglalkoztatás

A régi lakások korszerűsítése gazdasági szempontból is jelentős előnyökkel jár. Az építőipar fellendülését eredményezi, új munkahelyeket teremtve a felújítási munkálatok révén. Emellett a korszerűsítési programok támogatása és ösztönzése révén a kormányzat is hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez és a fenntarthatósági célok eléréséhez. Összefoglalva, a régi lakások korszerűsítése számos előnnyel jár mind az egyéni, mind a társadalmi szinten. Az energetikai hatékonyság növelésével csökkenthetők a rezsiköltségek és a környezeti terhelés, a lakók kényelme és életminősége javul, az ingatlan értéke növekszik, és a gazdaság is profitál a felújítási munkálatokból. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a jövőben is kiemelt figyelmet fordítsunk a lakások korszerűsítésére, és támogassuk az ilyen irányú beruházásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában