Kisállat

2024.07.08. 14:30

Kígyót tartana? Csakis így tegye!

Erre kell odafigyelni, ha hazaviszünk egy pitont vagy egy siklót.

Édes Richárd

Egyre több család választja házi kedvencnek a kígyót Fotó: Mészáros János

Egyre többen szeretnének népszerű kígyófajtákat tartani egy otthoni terráriumban. Ehhez viszont érdemes ismerni, hogyan teremtsünk tökéletes környezetet „hidegvérű” kedvencünk számára.

Okosan válasszunk kígyót!

Egy kezdő tulajdonosnak veszélyes lenne hazavinni egy óriáskígyót, burmai pitont vagy egy anakondát. Túl hatalmasak, ráadásul extrém erővel rendelkeznek, ami óriási veszélyt rejthet magában. A mérgeskígyókat el kell felejteni, mert illegálisak, és szeretnek kiszökni a terráriumból. 

Ezzel szemben jobb olyan kígyófajtát választani, amivel könnyebben boldogul az ember.

 A kisebb kígyók – mint a királypiton, a gabonasikló vagy a patkánysikló – mindössze 90-150 centiméteresre nőnek, könnyen kezelhetőek, és nem igényelnek különleges gondozást.

Az etetés sarkalatos pont a kígyótartásban. Sokak számára valóságos „horror”, hogy a kígyó akkor jut megfelelő tápanyaghoz, ha tényleg egész állatokat tud elfogyasztani. 

Általában az egereket és a patkányokat szeretik a legjobban. Néha élő eleséget kell adni nekik, ha nem akarják megenni a döglött állatokat. Szóval kihívásokból nem lesz hiány, ha hazaviszünk egy kígyót.

A kígyóra szabott speciális terráriumra lesz szükség

Egzotikus állatról lévén szó, a megvásárlása előtt érdemes információt szerezni arról, milyen terrrárium a legjobb a számára. Mivel a kígyóknak teljesen más környezetre van szükségük, mint az embereknek, a kutyáknak vagy a macskáknak. Teljesen máshogy viszonyulnak a hőmérséklethez és a nedvességhez.

Ők hidegvérű teremtmények, így nagy szükségük lesz a hőmérséklet szabályozására, ez is egy fontos eleme lesz a terrárium beszerzésének. Azért kell a hőmérsékletszabályozó a terráriumba, hogy az új kedvenc ne hevüljön túl, megtalálja a hőmérsékletben az arany középutat a kellőképpen hideg és a „még nem forró” tartományok között.

A kígyónak nagy terrárium kell

Nagy terráriumban van helyük, lehetőségük kalandozni a területükön. Ahhoz, hogy jól érezze magát új kedvencünk, világítás is kell a terráriumban. És szeretik, ha találnak maguknak valahol búvóhelyet, mint a természetes környezetükben. A stressz, a nem megfelelő étrend és a rossz környezet problémát okozhat a kígyónak. Ezért akkor fogja igazán jól érezni magát, ha tökéletesen teret adunk az igényeinek a terráriumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában