Kerekasztal

2024.06.28. 20:54

Az uniós választások eredményét értékelték Tarcalon

Ezen a hétvégén rendezik Tarcalon az iconFESZT gazdaságpolitikai fesztivált és konferenciát. A pénteki kerekasztal-beszélgetés témája Magyarország érdekérvényesítése az Európai Unióban volt.

Boon.hu

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A kerekasztal-beszélgetésen Dr. Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának tagja, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának politikai államtitkára vettek részt. A beszélgetést Losonci Gergely moderálta.

Ellenzékváltó hangulat van az országban

Németh Zsolt kifejtette, az az eredmény, hogy a Fidesz-KDNP 11 képviselőt küldött az Európai Parlamentbe elfogadhatónak tartja, különösen nemzetközi összehasonlításban, ahol csak a Máltai Munkáspárt ért el jobb eredményt. Hangsúlyozta, hogy ez jelentős politikai teljesítmény, és megerősíti országunk nemzetközi érdekérvényesítő képességét. A Tisza Párt sikere pedig azt jelzi, hogy Magyarországon nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulat van.

A földrengésszerű változás elmaradt Európában

Ez az eredmény erős felhatalmazást ad arra, hogy sikerüljön Magyarország nemzetközi érdekérvényesítő képességét kiépíteni – fejtette ki Dr. Hörcsik Richárd. Hangsúlyozta, hogy amit a választások alatt ígértek, azt szeretnék betartani. Bár többet vártak Európától, a földrengésszerű változás elmaradt. Ez azt mutatja, hogy az átlag európai polgárnak még nem ütötte meg az ingerküszöbét mindaz az probléma, ami az elmúlt öt évben felmerült.

Kiemelte:

– Nehéz harc volt, amelyben két ellenzéket is le kellett győznünk. Kérdésként merül fel, hogyan fogják a Tisza Párt képviselői Magyarországot képviselni az Európai Néppártban, amelynek most magyarfób elnöke van. 

Az ellenzéki képviselőkre nem számíthatnak

Zsigmond Barna Pál megemlítette, hogy több mint kétmillió szavazatot kapott a Fidesz-KDNP lista, ami uniós választásokon az eddigi legjobb eredmény. Ő is megerősítette, hogy erős felhatalmazást kaptak arra, hogy Magyarország nemzetközi érdekeit érvényesíthesse. Bár fontos frakciót találni az Európai Parlamentben, de nem minden áron. 

Az ellenzékre nem számíthatnak, mivel folyamatosan a magyar érdekek ellen harcolnak. A Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk mellett a Tisza Párt képviselőire sem számíthatnak. A Tisza Párt az Európai Néppárttal társult, akik a baloldalhoz csatlakoztak és átverték a választókat, mert ugyan migráció ellenes kampányt folytattak, ebből most mégis visszakoznak.

Fontos frakcióhoz csatlakozni, de nem minden áron

A kerekasztal beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy bár nem történt meg az átrendeződés, az európai politikai színtéren a jobboldal megerősödött, míg a liberálisok és zöldek száma csökkent. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a magyar érdekeket jobban érvényesítsék az Európai Parlamentben. Az elmúlt években függetlenként dolgoztak, ami sok nehézséget okozott. Hasznos és fontos lenne frakcióhoz csatlakozni, de csak abban az esetben, ha megfelelő szövetségeseket találnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában