boon.hu video

2024.06.27. 06:50

Sporttörténelmet írtak-képekkel, videóval

Megtudhattuk, milyen mentális és fizikai felkészülés szükséges ahhoz, hogy ilyen fantasztikus eredményeket érjen el valaki.

Pap Gyula

„Mindent a siker érdekében! – Sporttörténelmet írtak!” címmel kerekasztal beszélgetést rendeztek az MCC Miskolci Képzési Központban, melynek vendége volt Kőbán Rita

Fotó: Vajda János

Az MCC Miskolci Képzési Központnak Halhatatlan Magyar Sportolók voltak a vendégei szerdán. Olyan egyéniségek ők, akik nemcsak a magyar, de az egyetemes sport legnagyobbjai is és micsoda eredmények vannak e nevek mögött. Hány alkalommal húzták fel miattuk az árbóc legmagasabb fokára a magyar zászlót, és hányszor játszották el tiszteletükre a magyar Himnuszt. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületét Füleky András adminisztratív igazgató mutatta be.

Mindent a siker érdekében

A „Halhatatlanok” közül az MCC-nél vendégeskedett Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok (1992 Barcelona – K4 500 m, 1996 Atlanta – K1 500 m), kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, harmincegyszeres magyar bajnok kajakozó , akik öten voltak lányok a családban – tudtuk meg. 

Judit nővére vitte először edzésre és félév edzés után a fülébe jutott egy megjegyzés, ahogy egy edző mondta az ő akkori mesterének: Te, ez a kis Kőbán tehetséges. Ez nagy fordulat volt az életében hiszen korábban csak a nővéreivel példálóztak előtte. Nem akart olimpiai bajnok lenni, 18 éves korában fordult meg először a fejében, hogy azt az energiát amit beletett szeretné kamatoztatni.

A világ bajnoka akart lenni

Dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok (1972 München), világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, hétszeres magyar bajnok birkózó azt idézte fel, hogy mennyire „nem volt egy aszfaltos út” amin eljutottak a sikerekig. Sárváron Vas megyében az akkori viszonyok között legmerészebb álmai között sem szerepeltek a később elért sikerek. 

Visszagondolva arra sok megpróbáltatásra, ami akkor örömet okozott és soha nem érezte, hogy lemondott valamiről számos történetet idézett fel az elmaradt bulizásoktól, a fogyasztás miatti lemondásokig.

 Elmondta: ő például már nyolcévesen a világ bajnoka szeretett volna lenni, az akkori körülmények között bármennyire is irreálisnak tűnt ez a terv.

A neves sportolókkal a továbbiakban a sport iránti szenvedélyről és alázatról, kitartásról és lemondásról, a nemzet iránti elkötelezettségről beszélgettek, és azt is megtudhattuk, milyen mentális és fizikai felkészülés szükséges ahhoz, hogy ilyen fantasztikus eredményeket érjen el valaki.

Pályafutás

Kőbán Rita 12 éves korában kezdett kajakozni az FTC-ben, onnan igazolt át Csepelre, majd Újpestre. 1992-ben négyesben, négy évvel később egyesben nyert olimpiát. 19 világversenyeken összesen 27 érmet, közte 8 aranyat szerzett. Hegedűs Csaba 1957-ben kezdett el birkózni Szombathelyen, innen igazolt a Vasasba. 1971 és 1976 között olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok. Visszavonulása után a válogatott szövetségi kapitánya, majd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában