Átadják

2024.06.13. 17:18

A Sissi-sétány hétfőtől vonzó randihelyszín lehet a Népkertben

Hétfőn ünneplik a Népkertben Erzsébet királyné szobra felállításának 125. évfordulóját a Népkertben, és ezen a napon avatják a Sissi-sétányt, erről tartottak sajtótájékoztatót a Népkerti Vigadóban csütörtökön.

Édes Richárd

Sajtótájékoztatón jelentették be a hétfői program eseményeit

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Ez a park egy kincs

Barkóczi István, a vigadó tulajdonosa szerint a park egy kincs, ami számtalan értéket kínál a sportra és szórakozásra vágyóknak: „ A Népkert a legnagyobb belvárosi parkunk. Úgy hozta az életem, hogy New Yorkban töltöttem két éjszakát három héttel ezelőtt, és a Bryant Parkban volt a szállásom. Az amerikai parkban olyan élet volt, hogy én majdnem sírva fakadtam! - mesélt tapasztalatairól Barkóczi István - A Bryant Park területileg körülbelül harmada a Népkertnek, ennek ellenére olyan pezsgést, rendet és tisztaságot tapasztaltam ott, hogy öröm volt nézni. Az emberek ott zenéltek és kulturáltan reggeliztek, remek hangulatban. Ezt csak erősített bennem egy korábbi gondolatot: szükség van arra, hogy a Népkert Miskolc város olyan parkja legyen, amire minden itt élő büszke lesz. Ahol jól érzi magát minden idelátogató”.

Nézhetik majd a meccseket az érdeklődők

A megújult futópálya növelte a Népkert népszerűségét. Egyre többen jönnek futni, kocogni, vagy egyszerűen csak sétálni. Barkóczi István ezt az érdeklődést szeretné fokozni rendezvényekkel, látnivalókkal, hogy közelebb hozza a miskolciakhoz a parkot. 

A Népkerti Vigadóban 4-szer 6 méteres LED-falakat állítanak fel a 2024-es Labdarúgó Európa bajnokság időszakára, hogy szurkolótársaikkal még többen látogassanak a Népkertbe. Barkóczi István kiemelte: a közgyűlés 2023 novemberében fogadta el, hogy a Népkert leghosszabb sétánya a Sissi-sétány nevet kapja. A Sissi-sétány a figyelem középpontjába kerül hétfőtől. Akár ezen a szép romantikus sétányon is randizhatnak egymással a szerelmesek. 

Százhuszonöt éve állították Sissi szobrát

Június 17-én, hétfőn 14 órától kezdődik a népkerti rendezvény, amely Sissit állítja a középpontjába. Reiman Zoltán miskolci író, blogger, lokálpatrióta hangsúlyozta:125 éve ezen a napon állították fel Erzsébet királyné szobrát a Népkertben. Miskolc első magyar városként szentelt szobrot a királynénak - mutatta be a rendezvény hátterét Reiman Zoltán, a hétfői esemény egyik szervezője. 

A blogger kiemelte: azért állítottak emlékművet, mert mindenki nagyon szerette Erzsébet királynét. Annak ellenére szobra lett Miskolcon, hogy Sissi valószínűleg sosem járt a városban. 

A rendezvény a Herman Ottó Múzeumban lesz. A program Dr. Szolyák Péter, a múzeum igazgatójának nyitóbeszédével kezdődik. Majd Jakab Mátyás András osztályvezető muzeológus és Barkóczi Ákos tartanak egy rövid tárlatvezetést. Ebben szerepel majd az eredeti Sissi-szobor is. A múzeumi rendezvény után a résztvevők átsétálnak a Népkertbe, ahol Barkóczi István felavatja a Sissi sétány táblát. Hétfőn helyezik ki a sétányra az információs- és az útjelző táblákat. Aztán a miskolci Sissi-legendát olvassa fel Barta Mária Viola színész.

Sissi közelebb hozza egymáshoz a Népkertet és a múzeumot 

Jakab Mátyás András, a Herman Ottó Múzeum történeti tárának vezetője szerint a múzeum számára megtisztelő, hogy bekapcsolódhatnak az emléknap eseményeibe:

„Az eredeti Sissi-szobor központi helyet foglal el Miskolcról szóló kiállításunkon. Barkóczi Ákos kollégámmal egy tudományos ismeretterjesztő előadást tartunk. A korabeli Miskolcról beszélünk a jelenlévőknek, illetve arról, hogy a magyar képzőművészetben hogyan jelenik meg Erzsébet királyné alakja, és szobrának milyen párhuzamai vannak országszerte”. 

A Sissi-szobor mellett a Herman Ottó Múzeum alapításának szintén most van a 125 éves évfordulója. Jakab Mátyás András szerint az út két oldalán lévő múzeum és a Népkert az ünnep által közelebb kerülnek egymáshoz. A Sissi sétányt bejárva az ember megláthatja a múzeumot, és átjöhet megnézni az Erzsébet királynőről szóló kiállítást is. 

A monarchia finomságaival várják az érdeklődőket a jövő héten

Bajusz Gergely, a vigadó gasztronómiai tanácsadója egy érdekes gasztronómiai menüt kapcsolt a rendezvényhez. Kötelességének érezte, hogy a séf kollégákkal egyeztetve hozzájáruljon a hétfői jubileumhoz, ezért ihletet merített az osztrák-magyar ízekből.

„Ezek közé tartozik az Eszterházy rostélyos, a Girardi-szelet, a klasszikus bécsi szelet, a párolt marhaszelet almapürével-ismertette a korszak kedvelt fogásait Bajusz Gergely – Száz-százhúsz évvel ezelőtt is ízletes ételeket készítettek, pedig akkoriban még ízfokozók sem voltak. A desszertjeik közül jól ismert volt a Sacher-torta, a Bohém szelet, illetve a császármorzsa is”. 

A Népkerti Vigadóban minden nap hétfőtől péntekig egy exkluzív, kétfogásos ebéd menüvel várják a vendégeket a rendezvény hetében, amelyek megidézik Sissi korszakát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában