Vigyázzunk!

2024.06.25. 11:35

A nyári melegben csalogató a vízpart, amely rengeteg veszélyt is rejthet

Ha lehetséges, válasszunk kijelölt fürdőhelyet, ahol a vízminőséget rendszeresen ellenőrzik. Arra is figyeljünk, hogy a szabadvizek kiszámíthatatlanabbak, mint egy átlagos strand.

Ujlaki Attila

Mindig a kijelölt helyen fürödjünk

Fotó: BOON

A nyár beköszöntével egyre többen keresik fel a természetes vizeket, hogy hűsöljenek és élvezzék a szabadvízi fürdőzés örömeit. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a szabadvízi fürdőzés számos veszélyt rejt magában.

Tájékozódjunk

Szakemberek szerint mielőtt belemerülnénk a vízbe, fontos tájékozódni a helyszínről. Ismerjük meg a víz mélységét, az esetleges áramlatokat, és ellenőrizzük, hogy vannak-e a közelben veszélyes tárgyak vagy növények. Ha lehetséges, válasszunk kijelölt fürdőhelyet, ahol a vízminőséget rendszeresen ellenőrzik. A kijelölt fürdőhelyeken mindig tartsuk be az ott kihelyezett szabályokat és jelzéseket. Ne fürdőzzünk tiltott helyeken, és mindig figyeljünk a strandolókra vonatkozó előírásokra.

Ismerkedjünk a vízzel

Soha ne ugorjunk fejest ismeretlen mélységű vagy tisztaságú vízbe. A sekély víz vagy a víz alatt rejtőző tárgyak súlyos sérüléseket okozhatnak. Mielőtt ugrunk, győződjünk meg a víz biztonságos mélységéről. Ha tehetjük, mindig társasággal menjünk fürdőzni. Így vészhelyzet esetén azonnal segítséget tudunk hívni. Ha egyedül vagyunk, mindig értesítsünk valakit arról, hova megyünk és mikor tervezünk visszatérni. A szabadvízi fürdőzés csodálatos élmény lehet, ha betartjuk ezeket az alapvető biztonsági szabályokat. Élvezzük a természetes vizeket, de mindig ügyeljünk saját és mások biztonságára is. 

Csak a kijelölt helyeken

Aki nem kijelölt helyen fürdőzik, az szabálysértést követ el. A hatályos szabálysértési törvény rendelkezései alapján akár 150 ezer forintig terjedő bírság is kiszabható, amit nemcsak rendőr, hanem közterület-felügyelő, de még természetvédelmi őr is kiszabhat. 

Az ellenőrzés folyamatos, főleg a nyári kiemelt időszakban, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor több a szabályszegő

– mondta korábban a bonn.hu-nak Varga Rudolf, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

Hozzátette: a rendőrök minden esetben a szabálysértési törvény alapján járnak el és egyes esetekben bírságolnak is. A nyári szezonban fontos feladat a vármegye folyóin, illetve a tavakon való tiltott fürdőzés, valamint az orvhalászat és orvhorgászat kiszűrése és a megfelelő hathatós intézkedés a szabályokat megszegő személyekkel szemben.

 Fontos leszögezni, hogy ittas állapotban semmiképpen se menjünk vízbe

– hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogyha valaki bajba került fürdőzőt tapasztal hívja a 112-es segélyhívót, illetve ha, olyan képességekkel bír, hogy tényleg tud segíteni, azaz jó úszó és tudja, hogyan kell kivitelezni egy mentést, akkor kezdje csak azt meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában