Búcsú

2024.06.06. 12:00

Jézus Szentséges Szívének ünnepe Mezőkövesden

P. Orosz Lóránt ferences atya, a szentkúti nemzeti kegyhely igazgatója tartotta Mezőkövesden az idei Jézus Szíve Búcsú szentmiséjét.

Boon.hu

A szentmise után körmenetet tartottak

Fotó: MÚ

A Jézus Szíve Egyházközség búcsúját immár 102. alkalommal rendezték meg Mezőkövesden. A különleges egyházi ünnep reggelén megáldották a virágokból készített kereszteket. A szentmisét P. Orosz Lóránt ferences atya, a szentkúti nemzeti kegyhely igazgatója celebrálta, akit a Jézus Szíve Egyházközség képviselő-testületének elnöke, Gyenes László köszöntött.

P. Orosz Lóránt a Jézus Szíve Búcsún
Fotó: MÚ


Jézus Szíve ünnep

A ferences atya prédikációjában elsőként arról beszélt, hogyan találhatjuk meg életünkben Isten útmutatásait, majd Isten irgalmasságáról, igazságáról, a búcsú tanításáról osztotta meg gondolatait. Lóránt atya hangsúlyozta, hogy jó lenne, ha két lábon élnénk a földön, nem álomvilágban, nem a múltban, nem a jövőben, hanem a jelenben, carpe diem, azaz az adott pillanatban éljünk, ezt gyakorolni kell. Majd a Jézus Szíve ünnepről mesélt, illetve a szívműtétjéről is, annak tapasztalatairól. Elmesélte, hogy a doktornő elmondta, hogy műtét után két jó dolog történhet vele: vagy őt látja ébredés után, vagy a mennyei atyát. Hozzátette, hogy a doktornő hite lehetővé tette, hogy észrevegye a jót a helyzetben.

Korábban már írtunk a mezőkövesdi Jézus Szíve Búcsúról.
Majd szentbeszédében a szenvedésről, Jézus szenvedéséről beszélt Szent Péter gondolataira felfűzve.
Az, hogy Jézus teljesen ember és teljesen isten volt, az a hitünk nagyon lényeges eleme, az a szenvedés teljes értékű szenvedés volt. Szent Ferencet két dolog nyűgözte le nagyon. Az egyik, hogy Jézus emberré lett, felvette az én fájdalmaimat, örömömet magára. A másik gondolat, ami foglalkoztatta Szent Ferencet, hogy Isten szeretetből szenved értünk. A szeretetből szenvedésen való elmélkedés, testi-lelki elmélyedése vezetett oda, hogy Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt megkapta a szent sebhelyeket, a stigmákat, Krisztusnak a sebeit. 

„Így a Jézus Szíve tisztelet és a szent sebek tisztelete nagyon erősen összetartozik" – emelte ki a ferences atya.


Emellett felelevenítette Szent Márton legendáját, majd elmondta, hogy Jézus Szívének üzenete, hogy ha eljön az idő, Istent nem érdekli, hogy mit értünk el az életben, csak annyit fog kérdezni, hogy hol vannak a sebeid, amit el tudtál fogadni tőlem és felajánlani másoknak? Hozzátette, hogy a hitünk alapja az, hogy nekünk a szenvedés nem értelmetlen dolog, hanem valami, amiből jót lehet kihozni.
 

„A mi szenvedéseinknek is van értelme, el kell fogadnunk azokat, fel kell ajánlani imáinkban valaki javára. Nagyon vigyázni kell rájuk és büszkének kell lenni a sebeinkre, mert Krisztus erről ismer fel minket és ezzel hozzá tudunk járulni a világ megváltásához, jobbá tételéhez" – zárta prédikációját az atya.


A szentmise után Jézus Szentséges Szívének ünnepe körmenettel folytatódott a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában