Ellenőrzés

2024.06.11. 10:11

Esküvői ruhát béreltek a NAV-osok, büntetés lett a vége

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem lett boldog a végén. 

Boon.hu

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látókörébe került egy borsodi esküvőiruha-szalon, ahol az életük nagy napjára készülő arák a kiszemelt ruha kölcsönzésekor a kifizetett pénzükről legfeljebb egy papírtömbből kitépett cetlit kaptak bizonylatként.

Papíron nem működött

A szalont működtető egyéni vállalkozó papíron szüneteltette tevékenységét, pénztárgépet nem használt, kölcsönözhető ruhákat nem szerzett be, közösségi oldalakon mégis népszerűsítette üzletét.

A NAV próbavásárlásánál beigazolódott, hogy a vállalkozó tényleg nem hagyott fel a kölcsönzéssel, ezen felül a fizetés után bizonylatot sem adott, ezért 150 ezer forint mulasztási bírságot kellett fizetnie. Önellenőrzés keretében még bevallott 412 975 forint személyi jövedelemadót és 37 070 forint szociális hozzájárulási adót is, amit az önellenőrzési pótlékkal együtt be is fizetett.

Nem érdemes tehát a kockázatot vállalni, hiszen egy NAV-ellenőrzésnél a kötelezően kiszabott bírság összege sosem elhanyagolható tétel, melynek befizetése után a korábban nyereségnek tűnő bevétel könnyen válhat többszörös veszteséggé, hívta fel az eset kapcsán a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában