Régészeti feltárások

2024.06.04. 08:00

Tudta? Középkori temető van az avasi játszótér alatt

Két előadást is meghallgathatnak az érdeklődők az Avasról pénteken dr. Szörényi Gábortól, akit már más is köt Miskolc hegyéhez.

Hajdu Mariann

Két éve adták át az avasi kilátó mellett a Horváth-tető játszóteret és pihenőparkot Miskolcon.

Fotó: Vajda János

Morzsák az Avas középkori történetéből címmel tart előadást dr. Szörényi Gábor, a Herman Ottó Múzeum régészeti igazgatóhelyettese június 7-én (pénteken) este 6 órától a Nagy-Avason (Alsó sor 720.), a Sityu-pincében, az Avasi Borút Egyesület szervezésében.

– Több szála is van ennek az előadásnak – mondta a boon.hu-nak a régész. – Május 11-én, a városnap alkalmából, a Borangoláshoz kötődően már tartottam egy avasi túrát az érdeklődőknek, mintegy hetvenen voltak rá kíváncsiak, az apropója az Avasi templomban, valamint a Horváth-tetőn folytatott ásatások voltak. Akkor merült fel, hogy tarthatnánk egy fórumot az avasi pincegazdáknak is, így esett a választás a mostani péntekre.

Régészeti feltárás az Avasi Református Templomban

Az első kutatás  2019-ben, az Avasi Református Templomban folyt, amikor középkori leleteket tártak fel. Akkor egy film is készült az ásatásról, az építéstörténeti vonatkozásokról, ezt le is vetítik majd a pénteki beszélgetés során, ez lesz az első előadás. Aztán 2021-ben különleges leletekre bukkantak a Horváth-tetőre tervezett játszótér építése előtt, amikor lefolytatták a régészeti ásatásokat.

– Az Avas hegyet korábban Szentgyörgy-hegynek hívták.  Évek óta létezik egy történeti talány: hol volt, létezett-e egyáltalán a Szentgyörgy-kápolna. Oklevelekben említették egyébként, de közvetlen bizonyítékot nem találtunk addig – mondta dr. Szörényi Gábor. Aztán a 2021-es ásatások során meglett az a bizonyos hiányzó láncszem. A feltárás idején 12-13. századból való emberi csontokat találtak, mellettük ebből a korból, azaz  Szent László, II. és III. Béla korából származó pénzérméket.

Mégsem a legrégebbi a református templom

– A legelső középkori temető lehetett ott, az Avas tetején – folytatta a régész. – Az emberek akkortájt a templom mellé, megszentelt földbe temetkeztek, így ott lehetett mellette Miskolc első plébániatemploma, tőle vehette át később a plébánosi jogokat a mai református templom.

– Eddig úgy tudtuk, az avasi templom Miskolc legrégibb temploma. Vagy tévedtünk? – kérdeztük.

– Igen, valóban így volt. Igaz, felmerült, hogy valaminek lennie kellett az államalapítás és az avasi templom építése közötti kétszáz évben, de nem tudtuk, mi. Most valószínű, megvan a Szentgyörgy kápolna melletti temető, igaz, magának a kápolnának a nyomait nem találtuk. Erről szól majd a pénteki, második előadás.

Avasi pincetulajdonos

Dr. Szörényi Gábortól megtudtuk, ma már avasi pincetulajdonos. Kérdeztük, hogyan lett azzá. Elárulta, az ásatások, a filmkészítés során, valamint a múzeum régészeti látványtárának megnyitása kapcsán sok írott anyaggal találkozott azokból az időkből, amikor Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Leszih Andor hajdani múzeumigazgató vagy Marjalaki Kiss Lajos régész együtt boroztak a pincékben. 

– Aztán én is beleszerettem egybe – jegyezte meg, így novemberben vásárolt egyet. – Így újabb szállal kapcsolódom már az Avashoz.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában