Szélmalomharc

2024.05.28. 07:00

Alig egy napig tartott a „szemétmentes” avasi hulladékgyűjtő – fotókkal

Egy posztoló biztatásra okot adó fotókat közölt, azonban hamar érkezett az elkeseredés.

Ujlaki Attila

Ez volt a kiindulóállapot...

Forrás: Facebook

Portálunk és magánszemélyek is hétről-hétre foglalkoznak az Avas városrész „hulladék helyzetével”. Pontosabban azzal, hogy ismeretlenek, hol a társasházak hulladéktárolóinak környezetét ömlesztik el hulladékkal, de számtalanszor olyan eset is előfordul, amikor a szelektívhulladékgyűjtő konténerek közelében halmozódik fel a szemét. 

Illegális

Fontos megjegyezni ezen a ponton, hogy a hulladékszállításért felelős cég, kizárólag a tárolóban szabályosan elhelyezett hulladékot köteles elszállítani, annak környékéről nem. Aki a hulladéktároló mellé helyez el bármilyen hulladékot az szabálysértést követ el. Nem volt ez másként az Avas városrész I. ütemében található egyik szelektívhulladékgyűjtő konténereknél, amelyekről egy posztoló osztott meg fotókat és azt is leírta, hogy jelentette az esetet a Miskolci Városgazdának. 

Ilyen lett a takarítás után.
Forrás: Facebook

Nemsokkal később újabb fotót posztolt, amelyben megköszönte az önkormányzati cég munkatársainak a gyors takarítást. Az öröm azonban korai volt, mert egy újabb posztban már egy másik személy arról számolt be, hogy újabb hulladékokkal teli zsákok jelentek meg az ominózus konténereknél, amelyről fotót is közölt.  

Korábban is foglalkoztunk vele 

A boon.hu korábban írt már az Avas lakótelep II. ütemében uralkodó szeméthelyzetről. Tavaly nyáron írtuk meg, hogy a helyiek szerint „aggasztó a hulladékhelyzet az Avasi lakótelepen”. Akkor többen azt panaszolták, hogy a guberálók mellett az illegális szemétlerakás is gondot okoz az avasi városrészben. A városháza akkor azt állította, hogy szükséges az állampolgárok társadalmi együttműködése a kérdésben. 

Azt is írták, hogy a közterületen keletkezett hulladék elszállítását a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. kollégái végzik, közszolgáltatási szerződés keretén belül. Ezenkívül több szemétszedési akció is szerveződött civil szervezetek, valamint magánszemélyek bevonásával. A Városgazda évente több tíz millió forintot fordított az illegális hulladékhelyek felszámolására, elszállítására.

Muszáj elszállítaniuk

Akkor arra is kitértek, hogy amennyiben magánterületen található hulladékról kap tájékoztatást Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, akkor annak tényét jelzik a tárgyi ügyben illetékes hulladékgazdálkodási hatóság felé. „A közterületen keletkezett hulladék elszállításáról az önkormányzatnak kell gondoskodni” – húzták alá. 

Máris újra gyűlik a szemét
Forrás: Facebook

Arra is rákérdeztünk, hogy mi a teendő a hulladéktárolók körül néha kialakult kaotikus helyzetek miatt. Azt írták: a szeméttároló edények mellett elhelyezett hulladék elszállításáról közterület esetén az önkormányzatnak kell gondoskodni, magánterület esetén pedig az ingatlantulajdonosnak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában