Anno

2024.04.14. 13:41

Vendégségbe érkeztek Miskolcra a klasszikusok

Boldog lenne a ma olvasója, ha visszautazhatna 1964-be.

Ma legfeljebb így találkozunk a klasszikusokkal

Forrás: Shutterstock

Fotó: PIC SNIPE

Kassák Lajos és Váci Mihály Miskolcon, ez volt a címe az Észak-Magyarország 1964. április 14-én megjelent cikkének. A Pedagógus Szakszervezet miskolci művelődési házában ugyanis közel háromszáz résztvevő jelenlétében tartották meg a költészet napja tiszteletére rendezett ünnepséget. Bevezetőt Kordos László könyvtárigazgató mondott, aki méltatta az ünnepségen megjelent Kassák Lajos és Váci Mihály költők munkásságát. Ezután az előadóművészek léptek pódiumra. Téby Katalin, a Debreceni Csokonai Színház művésze mondott verseket, majd Ruszinkó Mária előadóművész és Lukács Sándor egyetemi hallgató tolmácsolásában hangzottak el szép magyar versek. Kassák Lajos két saját versét olvasta fel a közönség előtt nagy sikerrel. Váci Mihály három versével adott ízelítőt költészetéből. 

Kassák Lajos magyar író, költő, műfordító, képzőművész, akit a magyar avantgárd pápájaként emlegettek
Forrás: Fortepán, adományozó Hunyady József

Mindeközben az előcsarnokban könyvkiállítás nyílt. A 60 évvel ezelőtti lap arról is beszámolt, hogy sokan vásároltak a személyesen megjelenő költők köteteiből. "A Költészet Napja tiszteletére rendezett, jól sikerült ünnepségen örvendetes módon nagyon sok fiatal is megjelent. Az ünnepség után Kassák Lajos és Váci Mihály éjszakába hajló beszélgetésbe és vitába elegyedett Miskolc város irodalmáraival" - olvasható a cikkben. Ma már tudjuk: Kassák Lajos 1967-ig élt és a látogatáskor 77 éves volt, Váci Mihály pedig 40. Ő 1970-ben hunyt el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában