Húsvét

2024.04.01. 18:31

Van, aki locsolkodik, és van, aki nem

Változnak a szokások, azt tapasztaltuk, sok helyen már nem őrzik a hagyományokat.

Pap Gyula

Daróczi László a locsolókörút végén

Fotó: Vajda János

Vagy mindenki hajnalban ment locsolkodni, vagy egyáltalán nem dívik ez a népszokás, ezt állapítottuk meg több, Mezőkövesd körüli faluban, hiszen sok helyen kihalt utcák fogadtak minket. Végül Harsányban találtunk locsolkodókat.

Igyekeznek életben tartani a szokást

Sasszemű fotós kolléga vette észre a bokor mögött, a kapu előtt várakozó vélhetően apát és fiát, akikhez egy idős hölgy közelített, első ránézésre locsolásban reménykedő szándékkal. Miután szóba elegyedtünk, – bár nevüket nem árulták el – megtudtuk, rokonoknál voltak locsolkodni, a néni pedig a fiú keresztmamája. Annyira nem divat már a locsolkodás, csak a rokonság körében, négy-öt helyre elmegyünk, és ennyi, legalább ilyenkor találkozunk – fogalmazta meg az apa.

A másfél éves Dorottya a kedves kis nyuszifigurákkal tűzdelt réten sétált mamájával. Megtudtuk, hogy helybéliek és ő már vasárnap túlesett a locsoláson. Sokan köszöntötték a nagyszülőknél, és odaérkeztek az unokatestvérek is, összességében voltak vagy nyolcan – számolt be az anyuka. A további programról elmondta, alvás következik – addig a férje a kertet rendbe rakja - délután pedig kirándulnak Miskolcra egy jó kis sétára.

Dorottya a nyuszi mögött
Fotó: Vajda János

Daróczi László, aki elárulja, hogy van köze a réten található nyuszifigurák elkészítéséhez, már eredményesen túl van a locsoláson, az eredményt kis szatyrában mutatja, mintegy három csokinyuszi, egy tojás és egy kézzel készült húsvéti tojás találkozott benne. Ismerősi körben zajlott a locsoló túra, melyet egyedül teljesített. A délutánra pihenést tervezett, illetve két kutyáját sétáltatja majd meg alaposan.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában