Tudta?

2024.04.18. 20:00

Alakul már a pumpapálya az Avason. De mi is az? (fotók)

Úgy volt, hogy már tavaly kész lesz a 217 méter hosszú csík, amelyet az Aktív Magyarország Program kereteiben építenek.

Szaniszló Bálint

Már látszanak a pumpapálya körvonalai

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Fellebbentjük a titokról a fátylat. 

A pumpapálya - pump track - egy olyan körpálya, melyet kanyarok és hullámok alkotnak. Formájának köszönhetően élvezetes, ugyanakkor biztonságos kikapcsolódási lehetőség, mely akár egy kosárlabda pálya méretű területen elfér. Az aszfalt pumpapályák használhatók bármilyen típusú kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel, szinte bármivel, ami gurul.  

 

A pumpapályát bármilyen korú és tudásszintű kerékpárosok használhatják. Egy jól megépített pálya egyaránt tökéletes az alapok elsajátítására, ugyanakkor alkalmas profik edzésére és versenyzésre is. Pedálozás helyett a testsúly áthelyezésével - pumpálással - tudjuk hajtani magunkat.

Zöld program  

Az ország – a budapesti után – második legnagyobb pumpapályája épül Miskolcon az Aktív Magyarország Program részeként. A munkaterületet ugyan már tavaly október végén átadták a kivitelezőnek az avastetői buszpályaudvar melletti sportpályán, és arról volt szó, hogy év végére kész lehet, de még most is az építés szakaszában jár a kivitelező. 

Ilyesmi lesz, ha elkészül
Ilyesmi lesz, ami az Avason épül
Fotó: Fehér Gábor

A pálya építése - mondják - beleillik a programba, hogy egy zöldebb, élhetőbb, egészségesebb város legyen Miskolc. Ezt szolgálják az újabb és újabb kerékpárutak, a kerékpáros szervizpontok.

Az avasi 217 méteres pálya az Aktív Magyarország Programban valósul meg 74 millió forintból melyből 35 millió forint az állami szerepvállalás a többi saját forrás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában