Kiállítás

2024.04.15. 08:00

Misztikus képekkel keresi az útját Balogh Ildikó a festészetben

A festőnő 18 évesen kezdett festeni, akkor vette első olajfesték készletét, ez az ötödik, önálló kiállítása.

Édes Richárd

Balogh Ildikó képzőművész kiállítása nyílt meg az Ady művelődési házban

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Balogh Ildikó az Útkereső című kiállításon sejtelmesen ragyogó képekkel mutatta meg az Ady Endre Művelődési Házban, hogyan keresi a maga művészi útját a stílusok és az irányzatok között. Ildikó ötödik önálló kiállításán a látványos képek között az érdeklődőknek szemernyi kétsége sem volt afelől, hogy már megtalálta a maga útját és sajátos, sokszor rejtelmes motívumait.

Az élénk színek elvarázsolják

„Azért lett Útkereső a kiállítás címe, mert több technikát kipróbálok, ezen a téren még keresem az utam - mesélt kreatív fejlődéséről Balogh Ildikó - Bár azért már van egy kialakulóban lévő stílusom egyfajta szimbólumrendszerrel, ami megfigyelhető a képeimen. Azt mondják, már kezdek felismerhetővé válni.”
A festőnő 18 évesen kezdett festeni, akkor vette első olajfesték készletét. Sárospatakon művésztanárok tanították, és megtetszettek neki az élénk színek: „Megnyugtatnak és elvarázsolják a lelkem. Azóta ragaszkodom például a kifejező zöldeskék, türkiz árnyalatokhoz. Az intenzív meleg színek szintén nagy kedvenceim, főleg a világító holdak esetében. Elég dinamikusak az akril képeimen, emellett vannak akvarell képeim is. Azok lágyabbak, sejtelmesen finomabbak.”
A festőnő „aláírása” a visszatérő motívumokban rejlik. Ilyenek a világító holdak: egyszer hideg, máskor meleg színekkel megoldva. A lecsöppenő szív mellett gyakoriak nála a sziluett figurák, a leegyszerűsített férfi, nő alakok. Az alkotási folyamatban Ildikót élénken érdeklik az emberi kapcsolatok, főleg az anyaság ábrázolása, beleviszi az egész életét a festészetbe. A túl statikus témák, a csendéletek és a tájképek kevésbé kötik le az érdeklődését. Inkább azok a képek foglalkoztatják, amelyeken kifejezheti az érzelmeit.
József Attila és Weöres Sándor is megihlette Ildikót. Egyik kedvenc alkotása az eddigiek közül A semmi ágán című festménye. Az alkotás érdekes metszéspont az irodalom és a képzőművészet között. Hasonló ihletésű a Weöres Sándor-i inspirációjú a Benned a létra. „Megmutatja, hogy végtelen lehetőségek vannak bennünk az álmaink megvalósítására”- mesélt festményeiről Balogh Ildikó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában