Siker

2024.04.16. 16:11

Kísérleti reaktort terveznek a Miskolci Egyetemen

A szennyvízben található szerves szennyeződések eltávolítását célozza a 2024. március 1-jén elindult "Kísérleti fotokatalitikus reaktor tervezése Z-sémás félvezetők alkalmazásával” című projekt, amelynek megvalósításán a Miskolci Egyetem, a marokkói Université Ibnou Zohr és a Kisanalitika Laboratóriumi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság dolgozik konzorciumi együttműködésben.

Boon.hu

Szennyvíztisztítás

Fotó: Czinege Melinda

A várhatóan 2027. februárjában záruló projekt támogatási összege 67 935 000 forint. A vízszennyezés kérdése mára jelentős környezeti problémává vált, ami gyakran a különböző területeken zajló, tiszta vizet használó és nagy mennyiségű szennyvizet termelő ipari fejlődés eredménye. Ezek a szennyvizek különböző szerves anyagokat tartalmazhatnak, például növényvédő szereket, gyógyszeripari termékeket, színezékeket, gyantákat, polimereket. 

Marokkói a partner

A 2024 márciusában indult projekt keretében a Miskolci Egyetemen új generációs fotokatalizátorok előállítását tervezik Z-sémás félvezető anyagok felhasználásával, szoros együttműködésben az Université Ibnou Zohr – Maroc, a projekt marokkói partneregyetemével. A konzorciumban magyarországi partnerként részt vesz a sajóbábonyi Kisanalitika Kft. is, amely jelentős hozzájárulást biztosít elsősorban a reaktortervezés és az akkreditált analitikai vizsgálatok kivitelezésében. 

A projektben a fotokatalitikus kísérleti reaktortervezésen túl interdiszciplináris fejlesztések is történnek, a megvalósítás felöleli a mérnöki (reaktortervezés), az anyagtudományi (fotokatalizátorok szintézise) és a környezetkémiai (jellemzés és szennyezőanyag-eltávolítás) területeket is. Cél, hogy a fejlesztendő kísérleti reaktor segítségével a szennyvizekben kis mennyiségben maradó és nehezen eltávolítható szerves szennyeződések (magyar oldalról főként a növényvédőszer-maradványok) ártalmatlanítását megvalósítsák, környezetbe való kikerülésüket megakadályozzák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában