Ülésezik a miskolci közgyűlés

2024.04.18. 11:07

Kevesebb a bűncselekmény, de több a bolti lopás Miskolcon

Sok az ittas vezető és a közlekedési morállal sem lehetünk elégedettek a vármegyeszékhelyen.

Szaniszló Bálint

Több letta bolti lopás Miskolcon

Fotó: Fetty Images

Korábban enyhe emelkedés volt, tavaly azonban 6,4 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a vármegyeszékhelyen - jelentette ki dr. Bakk Richárd alezredes, miskolci rendőrkapitány a miskolci közgyűlés ülésén, a Miskolci Rendőrkapitányság 2023. évi munkájáról szóló beszámoló tárgyalásakor. Kevesebb volt a lakásfeltörés, mindössze 15 gépkocsit törtek fel tavaly a városban és egyetlen gépjárművet sem loptak el - sorolta a rendőri vezető. - Kevesebb közterületi bűncselekmény történt, és a rablások száma is csökkent 2023-ban, ami örvendetes adat. A rablások elkövető közül - egy kivételével - valamennyit elkapták.

Csúcson a csalások 

"A lopások száma is csökkent, amire nem számítottunk, hiszen a társadalmi helyzet nem ezt sugallja"  - mondta dr. Bakk Richárd. Hozzátette, hogy a bolti lopások száma emelkedett, hiszen sokan így próbálják kiegészíteni jövedelmüket."  

Komoly probléma azonban, hogy a csalás és az online térben elkövetett bűncselekmények száma jelentősen növekedett. Nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre. 
A nyomozás eredményessége a rendőrségen múlik - hangzott el. Tavaly 72,1 százalékos nyomozási eredményessége volt a miskolci rendőröknek. Ez pedig az elmúlt 25 év harmadik legjobb eredménye. Mindez azt jelenti, hogy Miskolcon jó kezekben van a felderítés.

Drog, prostitúció 

Miskolcon tavaly 29 kábítószerkereskedő ellen folytattak nyomozást. Azaz az ország minden ötödik drogkereskedőjét itt fogták el - tudtuk meg. A rendőrkapitány kiemelte azt is, hogy a prostitúció létező jelenség Miskolcon. Hetven feletti eljárást folytattak le tavaly a miskolci rendőrök.  

A közlekedés javuló tendenciát mutatott a városban 2023-ban, de az ittas vezetés továbbra is nagy arányban van jelen. A közlekedési morál is hagy kívánnivalót  maga után.

Segített a kamerarendszer 

"Elemi érdekünk, hogy ott legyünk a közterületen. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma közel 20 százalékkal csökkent egy évvel ezelőtt. Nagy segítségükre van az önkormányzati rendészet által kezelt közterületi kamerarendszer. Nagyon sok bűncselekmény elkövetőjét sikerült beazonosítani általa" - jelezte dr. Bakk Richárd.

Köszönet és kritika 

"Tavaly csökkent Miskolcon a bűncselekmények száma, ami örvendetes - mondta hozzászólásában Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, DK), de a rendőrök meg nem becsültsége, alulfizetettsége nem vonzó a rendőri pálya iránt érdeklődők számára. Ezen változtatni kell!"  

A Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatja a beszámolót és köszönetet mond a rendőségnek a munkájáért

- jelentette ki Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője. Megjegyezte: „Fontos, hogy látható legyen a rendőrség a városban, mert ez a lakók szubjektív biztonságérzetét növeli. Ha elegendő rendőr van az utcákon, az pozitív érzést kelt az emberekben. Örvendetes, hogy a miskolci rendőrök kulturáltan lépnek fel tevékenységük során."

Vannak „fertőzött" városrészek 

Hollósy András (KDNP) hozzátette: „A miskolci önkormányzat mindig partnerként tekint a rendőrségre, komoly összegekkel segíti a munkáját."
Pakusza Zoltán (A Mi Hazánk) elismerte, hogy láthatóan javulnak a rendőrségi mutatók. „De Miskolc közbiztonsági helyzete egyes városrészekben egyáltalán nem rózsás. Lyukóvölgyben és más területeken van még bőven munka. Olyanok költöznek oda, akik magukkal hozzák a bűnözést. Megszaporodnak a betörések, rongálások. Az a következmény, hogy az ott élő, vagy ott ingatlannal rendelkező békés polgárok elköltöznek, kimentik értékeiket - hangsúlyozta a képviselő.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában