boon.hu video

2024.04.11. 17:36

József Attilát a lillafüredi vízesésnél szólította meg a mindenség

A magyar költészet napját ünnepelték az Óda-táblánál és József Attila szobránál. A résztvevők megemlékeztek József Attila Ódájáról, a költő irodalomban betöltött szerepéről. A „csillámló sziklafal” előtt pedig Miskolc legjobb versmondó diákjai adták elő felejthetetlen verseit.

Édes Richárd

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Már 11 óra előtt pár perccel gyülekeztek az érdeklődők a lillafüredi Óda-táblánál. A rendezvényt szervező II. Rákóczi Ferenc Könyvtár nevében Brézai Zoltán, az intézmény munkatársa köszöntötte az érdeklődőket. 

„Az Ódának ott a helye a világirodalom legnagyobb versei között”

Varga Andrea, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere ünnepi köszöntőjében a magyar irodalom ikonikus költőjének nevezte József Attilát. Az alpolgármester röviden beszélt attól, hogy a nehéz sorsú költő lelki nyugalomra lelt a lillafüredi vízesésnél, a festői szépségű természeti környezetben. A hegyek sörénye” és „a törékeny lombok alatt” a poétában felébredt az érzelmek viharzása, és mindez egy csodás ódában öltött testet. 

József Attila a lillafüredi íróhéten egy rövid, ám annál mélyebb szerelemben részesült, amiben egy kis boldogságra talált e nehéz években. Az írókonferencián felébredt benne a remény, hogy akár szerelem is szövődhet közte és a válófélben lévő Marton Márta irodalomtörténész között. 

Ezt követően vármegyénk szülöttje, Antal Balázs író, költő, szerkesztő és irodalomtörténész méltatta József Attila irodalomban betöltött szerepét. A Nyíregyházi Egyetemen és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen tanító Antal Balázs lelkesen emlékezett József Attila nyelvileg úttörő, új utakat teremtő, gondolatgazdag költészetére. Arról is beszélt, hogy a lillafüredi vízesésnél papírra vetett Óda a magyar költészet ritka, világirodalmi csúcsra emelkedő pillanatainak egyike, amit azóta sem sikerült a hazai poézisnek felülmúlnia. 

A költő Ódáját Zsova Levente, a Földes Ferenc Gimnázium 12. C osztályos tanulója adta elő. 

Koszorúkkal emlékeztek a költészet napjára az Óda-táblánál

Az Óda-táblánál Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében koszorút helyezett el Varga Andrea, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár részéről pedig Varga Gábor, az intézmény igazgatója.

A Magyar Írószövetség Észak-magyarországi Írócsoportja nevében Kégl Ildikó titkár, a Műút irodalmi, kritikai és művészeti folyóirat részéről Jenei László főszerkesztő koszorúzott. A Spanyolnátha művészeti folyóirattól Vass Tibor alapító főszerkesztő és Vass Nóra szerkesztőségvezető helyezte el az emlékezés virágait az Óda-táblánál. 

Miskolc legjobb versmondó diákjai adták elő József Attila verseit

A költő szobránál még több verssel emlékeztek a költőre. Grand Anna, a Fazekas utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8.C osztályos diákja előadásában elhangzott a Kertész leszek. Grand Anna a tavalyi 1956-os versmondó verseny általános iskolás kategóriájának győztese volt. Majd Mikó Petra, a Földes Ferenc Gimnázium 8. B osztályának diákja szavalta a Könnyű fehér ruhában című verset. Mikó Petra lett az első helyezett a múlt évi városi 1956-os versmondó verseny középiskolás kategóriájában.

A rendezvény végén a Hámori Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében Kolostori Anna, Kolozsi Eszter és Demes Zsombor megzenésítve adta elő József Attila Születésnapomra című költeményét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában