boon.hu video

2024.04.19. 20:00

Hűlt helyét találja már csak a harsányi felüljárónak - képekkel, videóval

Félmilliárd forint a kár, amit évekkel ezelőtt okozott egy munkagépet fuvarozó, túlméretes, nehézgépszállító vezetője.

Szaniszló Bálint

Már csalk ennyi van a harsányi felüljáróból

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A megrongálódott harsányi felüljáró rekonstrukciós munkálatai április 5-én kezdődtek el. A beruházó és az utat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkák idejére kénytelen volt teljesen lezárni a felüljárót és lezárásokkal, terelésekkel, korlátozásokkal tarkított új ideiglenes forgalmi rendet bevezetni a csomópont környékén. Várhatón idén szeptemberig tartanak a lezárások, terelések, korlátoztások.  

Nagy erőkkel dolgoznak a munkagépek a felüljárón
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Nagy ütemben megkezdődött a súlyosan megsérült építmény bontása, amelynek eredményeként a napokban a felüljáró 3-as út feletti része teljes egészében eltűnt.

Figyelmetlen volt a sofőr 

Mint a boon.hu beszámolt róla, a bajt esztendőkkel ezelőtt egy munkagépet fuvarozó, túlméretes, nehézgépszállító tréler okozta. A szállítmány 3-as főközlekedési úton haladt Miskolc belvárosa felől az M30-as autópálya irányába. A gépkocsivezető figyelmen kívül hagyta a város határában lévő harsányi felüljáró előtt a 4,5 méteres magasságkorlátozó közúti jelzőtáblát és nagy sebességgel a hídnak ütközött. A platón szállított munkagép a híd 15 tartógerendájából 13-at súlyosan megrongált, gyakorlatilag összetört.

Engedélye sem volt 

A fuvarozók körében köztudott, hogy a közutakon a 4 méter magasság feletti járművek kizárólag útvonalengedély birtokában, csak az előre meghatározott útvonalon közlekedhetnek. A balesetet okozó a járműszerelvény azonban nem rendelkezett ilyen engedéllyel. 

Súlyosan sérült

A hídon akkor az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei azonnali vizsgálatot végeztek, majd külső szakértői véleményt készíttettek. Mint Pécsi Norbert Sándortól, a társaság kommunikációs osztályvezetőjétől megtudtuk, a szakértői vélemény megállapította, hogy a híd középső, 3-as főút feletti nyílását nem lehet kijavítani, azt teljesen át kell építeni. (A hídon korlátozásokat vezettek be a megsérült részen - a szerk.). 

Ez építésiengedély-köteles beavatkozás, tervet kellett rá készíteni. Nemrégiben a tervezési és építési közbeszerzési eljárások is sikeresen lezajlottak, így elkezdődhettek a munkálatok. A beruházás állami, központi költségvetési forrásból valósul meg, melynek értéke több mint nettó 511 millió forint. 

Nézze meg a videót is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában