Szenzáció

2024.04.05. 07:00

Gigafejlesztés indult Tokajban: hatalmas pénzt költ a kormány a borok fővárosára

A világörökségnek megfelelő rangúvá szeretnék alakítani Tokajt, de az sem mellékes, ha egyre többen választják majd lakhelyül a borok fővárosát.

Szaniszló Bálint

Az Aranya Sas fogadó épülete is megújul

Fotó: SZB

Hatalmas fejlesztés indult el Tokajban: a kormány több mint 10 milliárd forintot biztosít a közvetlen belváros épületeinek megújítására. 

Az elkövetkező esztendőkben megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően új életre kel a történelmi borvidék központjának teljes főtere, beleértve a környező utcákat. Kávézók, szálláshelyek, közösségi területek és éttermek is nyílnak, valamint parkokat, zöldfelületeket is kialakítanak. A legfontosabb cél, hogy Tokaj a világörökségi rangnak megfelelő környezetben, négyévszakos rendszerben fogadhassa a hazai és nemzetközi turistákat. Az önkormányzat azt is reméli a beruházásoktól, hogy többen maradnak a városban, sőt sokan választják lakóhelyüknek a történelmi várost.

Lebontották az üres áruházat 

A kormány által jelentős összeggel támogatott fejlesztési program egyik látványos első elemeként - ahogy a boon.hu részletesen beszámolt róla - jelentős lépésre szánta el magát Tokaj város  önkormányzata. Úgy döntöttek, hogy megszabadultak a főteret csúfító szocreál áruházépülettől, az üresen álló Tokaj áruháztól. 2023. novemberében kezdődött el az épület bontása, amelynek nyomán ma már csak egy üres telek áll az egykori áruház a környezetbe már nagyon nem illő, elavult épülete helyén. A lebontott áruházépület területét hatalmas molinóval választották el a tér használatban lévő részéről.

Újító megoldás volt 1983-ban  

Már a város krónikájának a része, hogy annak idején két földszintes ház volt egykor a borvidék fővárosának főterén álló Tokaj áruház helyén. Tokaj városában épült fel aztán 1983-ban az ország második Skála Áruháza (az első Újbudán), a helyén le kellett, hogy bontsák az említett két házat.  

Ilyen volt a lebontott áruházépület
Fotó: SZB
Ilyennek álmodták meg az áruház helyére az épületet

A nyolcvanas évek elején a Szövterv (Szövetkezeti Tervező Vállalat) áruháztervét az "organikus iskola utilitaristább ágához" tartozó elismert építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az előbb említett Sáros László készítette, aki fiatal, ambiciózus építészként egy a kor színvonalát magasan mutató épületet alkotott. Olyan épületet hozott létre, ami saját korában szokatlan bátorsággal, a rendezési tervnek ellentmondva nem vitte beljebb az áruházat 15 méterrel a házak sorától, helyette a történeti beépítési vonalat meghagyva zártsorú beépítésben helyezte el az épületet. A tervező 1983-ban újító megoldásként kivívta a szakma tiszteletét is.

Egyre kisebb volt a forgalma  

Tokaj lakosságának nagyobb része ma már Kis-Tokajban, a történeti városmagtól délre, kertes övezetben él. Így az áruház látogatottsága az eltelt évtizedekben jelentősen visszaesett. Ehhez járul, hogy a ’80-as évek elején még viszonylag kevés embernek volt autója, nem voltak nagyáruházak, így a lakosságnak szüksége volt az intézményre – ez az ezredfordulóra drasztikusan megváltozott. Ma az épület nem szolgálja az itt lakók kényelmét, nem tartozik hozzá elegendő parkoló, nehéz az aktuális igényekre alakítani és energetikailag korszerűtlen.

Multifunkciós épület lesz   

Három évvel ezelőtt komoly fejlesztés indult el Tokajban és térségben. Eredetileg úgy tervezték, hogy a lebontandó (azóta már lebontott) áruház helyére épülő ház a pár éve megalakult Tokaj-Hegyalja Egyetem gasztronómiai tanszékének adott volna otthont. Az akkori tervek szerint a földszintjén étterem, első emeletén oktatási célú helyiségek, második emeletén pedig néhány professzori lakás épült volna. E terv végül az orosz-ukrán konfliktus, valamint az ennek következtében kialakult globális gazdasági helyzet miatt nem valósulhatott meg. 

A Tokaj Áruház helyére - a jelenleg érvényes tervek szerint - a városi településszerkezetet mértéktartóan követő, új beépítésű multifunkciós épületet húznak fel. Míg a koncepciótervet a Rudolf Mihály főépítész vezette Hadas Műterem jegyzi, az új épület végső terveit a K2 Lab fiatal építészei készíthetik el; megbízásuk remélhetőleg újító és a változásokra érzékeny szemléletet hoznak Tokaj történelmi főterére.

Komlex tokaji tervezés 

A 950 éves településen, Tokajban - ahogy utaltunk rá - történelmi léptékű turisztikai fejlesztés indult annak érdekében, hogy a Tokajba látogató vendégek a világörökségi rangnak megfelelő környezetben tölthessék szabadidejüket. A fejlesztésnek köszönhetően a főtér és a főutca egy hosszabb szakasza újulhat meg a következő években.

Új parkokat alakítanak ki, kávézók és éttermek nyílnak majd, amik ismét élettel töltik meg a belvárost. Mindezek mellett renoválják Tokaj számos ikonikus épületét is, így többek között a műemléki városházát, a járási hivatalt, valamint a Zákó-házat is. Új életre kel a valamikori Arany Sas szálló évtizedek óta üresen álló épülete is. Rehabilitációját követően  rendezvényházként funkcionál majd. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában