Verseny

2024.04.15. 20:00

Ezért adják a vérüket a miskolci egyetemisták - képekkel, videóval

Miskolcra érkezett a Felsőoktatási Véradó Hetek programsorozat: a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös kampányának célja, hogy minél több fiatalt buzdítson önkéntes véradásra. A Miskolci Egyetemen két napon keresztül várták/várják a véradókat.

Gárdonyi Edina

Vérüket adták

Fotó: Vajda János

A kéthónapos országos kampány az egész éven át tartó Felsőoktatási Véradóverseny kiemelt programja. A szervezők célja, hogy a 18. életévüket betöltött, egészséges fiatalok figyelmét felhívják az önkéntes véradásra, a társadalmi felelősségvállalás fontosságára, valamint a fiatalok számára a véradás egy valódi közösségi eseménnyé váljon.
„Adj vért, legyen ez a flow-d!” – így szól a kampány szlogenje. 

Ebben az időszakban a felsőoktatási intézmények a Felsőoktatási Véradóverseny rangsorát is felbolygathatják, fordíthatnak a verseny aktuális állásán. 

veradas010
Szabó Máté Albert
Fotó: Vajda János

Szabó Máté Albert első éves bölcsészhallgató volt a nap folyamán az első véradó, és nem csak elsőként, hanem először vett részt véradáson. Arra a kérdésre, hogy mi motiválta abban, hogy véradó legyen, elmondta: 

„Még soha nem voltam vért adni és egy szép gesztusnak tartom azt, hogy akik rászorulnak, vagy akik balesetet szenvedtek azoknak tudok segítséget nyújtani. Először jöttem, de tervezem, hogy rendszeresen részt fogok venni ilyen eseményeken.” 

"Vétek lenne nem odaadni"

Dékányné Hugya Lilla szintén az első véradásán vett részt: „Már nagyon vártam, régóta terveztem, hogy vért adok, de még sosem jutottam el, most végre igen. Nullás a vérem, ami mindenkinek jó és vétek lenne nem odaadni szerintem” – mondta el a Gazdaságtudományi Kar hallgatója arról, miért fontos számára, hogy véradó legyen.
A véradás után meglepetés ajándékokkal teli tornazsákkal lepték meg a véradókat. 

veradas019
Dékányné Hugya Lilla
Fotó: Vajda János

Aki a kampány keretében ad vért, az részt vesz a kampány végi nyereményjátékon, melyen fesztiváljegyeket sorsolnak az ország legismertebb fesztiváljaira, a fődíj pedig a Diákhitel Központ Zrt. jóvoltából egy Macbook. 

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezetének igazgatója elmondta, mindig változó, hogy mennyien jönnek vért adni, de a Miskolci Egyetemen a dolgozók és a hallgatók körében is nagy az aktivitás, körülbelül száz fő szokott részt venni a minden évben tavasszal és ősszel szervezett két napos kiszállásukon. 

Népszerűsítik a véradást

Az ajándékoktól függetlenül is szívesen érkeznek a hallgatók, de a nyereményjáték nyilvánvalóan hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok körében népszerűsítsük magát a véradást. Fontos számunkra, hogy mindig sok első véradó érkezik erre az alkalomra, hiszen nagyon lényeges a donorok korfája, az, hogy minél több fiatal csatlakozzon a véradó mozgalomhoz” – tette hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy mi a feltétele annak, hogy valaki vért adhasson, elmondta, hogy aki elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét és egészségesnek érzi magát, bátran jelentkezzen véradónak, hiszen minden véradás előtt van orvosi vizsgálat, és amennyiben bármilyen kizáró ok áll fenn, az a véradás előtt kiderül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában