Hernádkércs

2024.03.22. 07:30

Latorcai Csaba: a kereszténység közösséget és kultúrát teremt (fotókkal)

Az egyetlen maradandó társadalomszervező és kultúraalkotó erőnek a keresztény értékek bizonyultak Európában az elmúlt kétezer évben - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hernádkércsen az egyik örökbefogadott kereszt újraszentelésén, tudósított az MTI.

MTI

Fotó: Vajda János

Latorcai Csaba hozzátette, az olyan keresztény értékek, mint az emberség, az önzetlenség vagy a felebaráti szeretet évezredeken át segítették Európát. Háborúkat, gazdasági válságok sorát és járványokat sikerült a kereszténység és a keresztény értékek erejével túlélni úgy, hogy Európa most is Európa - hangoztatta Latorcai Csaba, aki feltette a kérdést: "de vajon meddig?"

Úgy fogalmazott, a kereszténység olyan kultúrát teremtett, amely beleivódott az európai emberek mindennapi életébe, gondolkodásába.

„A ma felavatott, több mint százéves út menti kereszt sem csupán vallási jelkép, hanem "igazodási pont lelki, szellemi és fizikai értelemben” – mondta az államtitkár.

Latorcai Csaba leszögezte, a magyar történelemben nem mindig volt kifizetendő a vallásos élet, de az olyan közösségek, mint Hernádkércs, ragaszkodnak és kötődnek a keresztény gyökerekhez.

Európa megtagadni készült kétezer éves gyökereit - mondta. Példaként a párizsi olimpia plakátját említette, amelyen „lehagyták a keresztet” a Szent Lajos-katedrális tetőjéről.

Európa nyugati felének baloldali urai arra törekednek, hogy "kisatírozzák a közösségi emlékezetből" a keresztet. Ezzel szemben nálunk felújítják a kereszteket - mondta. Hozzátette, Európa csak a kereszténység révén újítható meg.

Az MTI kérdésére elmondta, a KDNP egy évvel ezelőtt hirdette meg a „Fogadj örökbe egy keresztet!” programot, amelynek célja a településeken vagy az út mentén lévő keresztek fejújítása. Hozzátette: több mint 170 keresztet fogadtak örökbe Magyarország településein, azok megújítása zajlik.

Dr. Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a mintegy háromszáz lelkes Hernádkércsen húsz feszület van, egy részüket már korábban felújították. A képviselő kiemelte, a nagyhét közeledtével különleges üzenete van annak, hogy most szentelik újra a keresztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában