Árvíz

2024.02.25. 19:30

Ez a helyzet most a Sajó háza táján

Bár a következő napokban bővízű állapot lesz jellemző a folyón, készültségi szintet elérő vízállások kialakulása nem várható.

Pap Gyula

A Sajón még készültség van

Fotó: Ádám János

"Működési területünkön szinte már minden árhullámmal érintett vízfolyáson I. fokú – azaz a legalacsonyabb – árvízvédelmi készültség van érvényben. Már csak a Sajó torkolati szakaszán szükséges a II. fokú készültség fenntartása" - tájékoztatott Pál Sára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság referense.

Esős volt a szombat 

Az elmúlt napban többször is előfordult csapadék, amelynek mennyisége a Sajó külföldi vízrendszerében, a Bodrog forrásfolyóinak vízgyűjtőjén, valamint a Mátra és a Bükk magasabb térségeiben volt jelentős. Tegnap este és ma hajnalban is egy-egy újabb csapadéktömb érkezett térségünk fölé. Ezekből azonban már nem hullott igazán intenzív csapadék. A Tisza ütemesen apad, Tokajnál már I. fok alatti a vízszint.  

Hétfőn napközben Tiszapalkonyánál is készültségi szint alá süllyed a vízállás, míg Tiszakeszinél várhatóan ez csak holnap éjszaka, hétfőn hajnalban következik majd be. A Bodrog lassan apad. Az elmúlt napok esőzései nyomán az Ungon és a Latorcán is mérsékelt nagyságú árhullámok képződtek, így az apadás üteme átmenetileg mérséklődhet, hétfőig, esetleg keddig a legalacsonyabb készültségi fok (I. fok) felett tartva a vízállásokat. Bár a következő napokban bővízű állapot lesz jellemző a folyón, készültségi szintet elérő vízállások kialakulása nem várható.

A bevízre is figyelnek 

A Sajó alsó szakaszán még viszonylag magasak a vízszintek. A Tarnán kialakult kisebb árhullám ma reggel tetőzött Tarnaméránál. Tarnaörsnél még áradó a vízmozgás és délelőtti tetőzés valószínű. A következő napokban a Tarna vízgyűjtőjén is lehet még mérsékelt csapadék, így a vízfolyáson várhatóan marad a bővízű állapot, készültségi szintet nem meghaladó vízállásokkal. Az igazgatóság mind a 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 32 szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség - tudtuk meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában